Naslovna AKTUELNO Vijeće nacionalnih manjina BiH poziva na njegovanje sjećanja na romske žrtve holokausta

Vijeće nacionalnih manjina BiH poziva na njegovanje sjećanja na romske žrtve holokaustaMeđunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta u Drugom svjetskom ratu obilježava se u znak sjećanja na 2. august 1944. godine, kada je u koncentracijskom logoru Auschwitz samo za jednu noć ubijeno 2.897 Roma.

 

Ovaj dan, kojeg je, na inicijativu brojnih romskih udruženja, ustanovilo Vijeće Europe, prigoda je da se s dužnim poštovanjem i počašću prisjetimo svih 500.000 Roma svirepo ubijenih u koncentracijskim logorima i na druge načine tokom Drugog svjetskog rata, kao i svih drugih žrtava holokausta tokom najmračnijeg razdoblja ljudske povjesti, saopćeno je iz Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine.

 

Vijeće nacionalnih manjina BiH poziva sve građane da se na ovaj Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta pridruže predstavnicima romskih udruženja iz Bosne i Hercegovine, koji će 2. augusta posjetiti Spomen – područje Donja Gradina i odati počast desetinama tisuća Roma i Romkinja ubijenih u sustavu koncentracijskog logora Jasenovac.

 

Njegovanje kulture sjećanja i počasti za romske žrtve holokausta naša je dužnost i obveza kako se takvo zlo i takvi zločini nikome i nikada više ne bi dogodili, navodi se u saoćenju.

 

Vijeće nacionalnih manjina BiH, zajedno sa svim drugim nadležnim institucijama vlasti na svim razinama, kao i sa međunarodnim organizacijama, intenzivno je uključeno i nastavit će da radi na zaštiti prava, sprečavanju bilo kakvih oblika diskriminacije i na poboljšanju uvjeta života predstavnika romske i svih drugih nacionalnih manjina u BiH, navodi se u saopćenju za javnost Vijeća nacionalnih manjina BiH.