Naslovna AKTUELNO Vijećnici usvojili odluke i pravilnike o dodjeli stipendija

Vijećnici usvojili odluke i pravilnike o dodjeli stipendijaNakon što je usvojena Odluka za dodjelu stipendija učenicima i studentima, vijećnici Općinskog vijeća Lukavac usvojili su i Pravilnik o kriterijima za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku 2018./2019. godinu.

 

Razlog za donošenje novog Pravilnika je da se sredstva za stipendiranje planiraju budžetskom stavkom sa prijedlogom dodjele za period u trajanju školske/akademske godine, odnosno devet mjeseci. Pravilnikom su utvrđeni način, uslovi, kriteriji i visina stipendija koje se dodjeljuju učenicima i studentima koji imaju prebivalište na području općine Lukavac.

 

Pravo na dodjelu stipendija bez bodovanja ostvaruju učenici generacije iz osnovnih i srednjih škola.Pravoprijave na konkurs imaju redovni učenici srednjih škola sa prosjekom ocjena 4 i više, te redovni studenti prvog i drugog ciklusa studija sa prosjekom ocjena 7 i više, a koji nisu korisnici stipendija iz budžeta Vlade TK ili drugih davaoca. Apsolvent nema pravo na dodjelu stipendije. Izbor kandidata vrši se na osnovu prijave na konkurs, što će vrednovati imenovana komisija, a rezultati će biti objavljeni na oglasnoj ploči, zvaničnoj web stranici Općine Lukavac i u lokalnim medijima.

 

Vijećnici su usvojili i Pravilnik za dodjelu stipendija sportistima. Prema ovom dokumentu, a po utvrđenim kriterijima stipendiju mogu ostvariti zaslužni vrhunski i ostali sportisti, definisani po klasama, kao što su svjetska A klasa za zaslužne sportiste, svjetska B klasa i internacionalna A klasa za vrhunske sportiste. U kategoriji ostalih sportova birat će se kandidati koji na osnovu utvrđenih kriterija ostvaruju rezultate po internacionalnim B,C, D, te nacionalnim A i B klasama.

 

Stipendije se dodjeljuju za jednu budžetsku godinu i isplaćivat će se za 9 mjeseci trajanja školske/akademske godine, a visina mjesečne stipendije iznosi za učenike 50, a studente 100 KM.

 

Usvojeni akti stupaju na snagu danom donošenja, a objavit će ih u Službenom Glasniku Općine Lukavac.

 

(RTV Lukavac)