Naslovna AKTUELNO Više od 300 biciklista ove godine učestvovat će na biciklističkom maratonu Bihać...

Više od 300 biciklista ove godine učestvovat će na biciklističkom maratonu Bihać – Srebrenica

Više od 300 biciklista i ove godine će biciklističkim maratonom Bihać – Srebrenica pod motom “Da se nikad ne ponovi i ne zaboravi”, obilježiti godišnjicu genocida u Srebrenici i odati počast nedužnim žrtavama.

Iako konačni broj još uvijek nije utvrđen, biciklisti će 8. jula krenuti na trodnevni put put dug 500 kilometara.

  

 

 

Idejni tvorac maratona i predsjednik Kluba ekstremnih sportova “Limit” Ermin Lipović kazao je za Fenu da na ovaj način odaju počast svim žrtvama zločina u BiH, a posebno genocida u Srebrenici, noseći sa sobom parolu “Da se nikad ne zaboravi i ne ponovi”.

“Vožnjom prelazimo oko 500 km dugu trasu i svojim prisustvom odajemo počast stradalim žrtvama. Suosjećajući sa patnjom i bolom preživjelih Srebreničana, nas sportaše, ljubitelje prirode i ekologije navelo je da organiziramo osamnaesti biciklistički maraton od Bihać do Srebrenice” kazao je Lipović.

 

 

 

 

Maraton se sastoji od tri etape, prva: Bihać – Bosanski Petrovac-Ključ – Čađavica – Mrkonjić Grad – Jajce, druga: Jajce – Donji Vakuf -Bugojno – Rostovo – Novi Travnik – Kakanj – Visoko – Sarajevo, te treća: Sarajevo – Semizovac – Ivančići – Olovo – Kladanj – Vlasenica -Milići – Srebrenica.

 

 

 

 

Porodice 42 žrtve genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine do sada su dale svoju saglasnost za ukop ovih žrtava na kolektivnoj dženazi 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.

Broj žrtava koje će biti ukopane ove godine nije konačan, a porodice do početka jula imaju mogućnost da se odluče na konačnu identifikaciju žrtava koje su do sada identifikovane putem DNK metode i daju svoju saglasnost za ukop.

Prema saglasnostima za ukop koje su do sada date, ove godine će u Potočarima konačan smiraj naći tri maloljetnika koji su u momentu smrti imali 16 i 17 godina.