Naslovna AKTUELNO Visoke temperature predstavljaju zdravstveni rizik

Visoke temperature predstavljaju zdravstveni rizik

Proteklih dana svjedoci smo velikih temperaturnih razlika. Temperature su naglo porasle, a količina vlage u vazduhu je izuzetno visoka, što uzrokuje zdravstvene smetnje, kako hroničnim bolesnicima, tako i zdravoj populaciji.

 

Kod  ovako visokih temperatura građani se pozivaju na poštivanje ljekarskih preporuka. 

Bez obzira na stepen aktivnosti, za vrijeme velikih vrućina potrebno je piti više vode čak i ako ne osjećate žeđ. Ako vam ljekar ograničava uzimanje tekućine zbog zdravstvenih problema, pitajte ga za količinu koju smijete unijeti u organizam. Ne konzumirajte tekućinu koja sadrži kofein, alkohol ili veće količine šećera jer ćete povećati gubitak tekućine. Pijte rashlađene, ali ne i jako hladne napitke, jer oni mogu izazvati želučane tegobe. Odrasle zdrave osobe trebaju piti od osam do deset čaša vode na dan, a oni koji se bave tjelesnim aktivnostima ovoj količini trebaju dodati od jedne do tri čaše vode na svaki sat aktivnosti. Osim  unosa dovoljnih  količina tekućine, ljekari savjetuju  izbjegavanje izlazaka  u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati i izbjegavanje napornih fizičkih radova. Uzimanje protivupalnih lijekova i antibiotika, te korištenje parfema i dezodoransa, može izazvati reakcije na koži ili očima koje umanjuju djelotvornost zaštitnih mjera i izazvati stvaranje eritema i kod nižih nivoa UV zračenja.

 

Prije izlaganja suncu treba dobro proučiti upute uz lijekove koje namjeravate konzumirati ili potražiti savjet ljekara i apotekara. Ako izlazite, tražite sjenovite dijelove ulice. Nosite laganu odjeću od prirodnih materijala – pamuka i lana, sunčane naočale sa zaštitnim UV slojem, te šešire ili kape. Koristite kreme s visokim zaštitnim faktorima.

 

Hronični bolesnici trebaju uzimati svoju terapiju. Ukoliko ste u prilici da se kupate u moru, jezeru, ne skačite pregrijani u vodu, naročito ne nakon što ste jeli.

 

Naročitu pažnju treba  posvetiti novorođenčadi, maloj djeci i starijim osobama.

 

Novorođenčad i malu djecu do četiri godine ne izlažite suncu i osigurajte im dovoljan unos tekućine. Vrućinu teže podnose osobe starije od 65 godina, naročito hronični bolesnici – srčani i plućni, kao i osobe s povišenim krvnim pritiskom. Češće ih kontaktirajte telefonom da provjerite imaju li zdravstvenih tegoba. S obzirom da meteorolozi i dalje najavljuju visoke dnevne temperature, građani se pozivaju na oprez, vozačima se preporučuje putovanje u ranim jutarnjim ili večernjim satima, a ukoliko se ipak putuje tokom dana, savjetuju češće pauze. Kada se vozite, podesite klimu tako da temperaturna razlika ne bude prevelika. Nikad ne ostavljajte putnike u parkiranom automobilu, naročito djecu i starije osobe.