Naslovna AKTUELNO Vjernici kurbane mogu nabaviti preko HO “Merhamet”+VIDEO

Vjernici kurbane mogu nabaviti preko HO “Merhamet”+VIDEO

HO „Merhamet“ OO Lukavac i ove godine realizuje akciju nabavke kurbana, i to u saradnji sa „Merhametom“ iz Australije.

 

Klanje kurbana obavlja se u Australiji, a vjernicima su dostupni i domaći kurbani, čijem procesu klanja mogu i sami prisustvovati. Ukoliko  žele imaju i mogućnost izuzimanja trećine svog kurbana. 

Za nabavku kurbana iz Australije ove godine vjernici će trebati platiti 270 KM, dok cijena domaćeg kurbana koji se kolje na našim prostorima iznosi 350 KM.

 

Naredni period od posebne je važnosti za prikupljanje što većeg broja kurbana, koji će i ove godine biti usmjereni na javnu kuhinju „Imaret“, putem  koje se svakodnevno distribuira i 220 obroka.

 

„Muslimansko dobrotvorno društvo“Merhamet“ kontinuirano provodi aktivnosti u okviru projekta narodne kuhinje „Imaret“, gdje imamo 220 korisnika toplog obroka i gdje im svakoga radnog dana dajemo po jedan obrok. Zato je aktivnost koju provodimo u narednih mjesec dana jako interesantna i važna,  jer se tako pomaže rad narodne kuhinje u Tuzli koja nama dostavlja obroke. Radi se o australskim i o bosanskim kurbanima, a akcija traje do 20. avgusta“, rekao je Muris ef. Tufekčić iz „Merhameta“ Lukavac.

 

U „Merhametu“ će i ove godine prikupljati i individualne kurbane čije meso će također biti namijenjeno za pomoć migrantima, socijalno ugroženom stanovništvu , javnim kuhinjama, ali i kao pomoć za krizna područja.

 

Osim uslova da je obred klanja kurbana obavljen u skladu sa islamskim propisima, poželjno bi bilo da ispunjava i minimalne sanitarne uslove, kao i garanciju zdravstvene ispravnosti životinje koja se žrtvuje. Do sada u „Merhametu“ nije postojao uslov pri doniranju kurbanskog mesa u smislu veterinarskog pregleda životinje ili labaratorijske analize krvi grla, mada je ovo poželjna praksa radi sigurnosti svih budućih konzumenata.

 

(RTV Lukavac)