Naslovna AKTUELNO Vjernici svetom liturgijom dočekali Božić u Tuzli

Vjernici svetom liturgijom dočekali Božić u Tuzli


U Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli jutros je služena božićna liturgija kojom su pripadnici pravoslavne vjeroispovijesti dočekali najradosniji hrišćanski blagdan.

 

 

 

 

 

Starješina sabornog hrama u Tuzli i protojerej Miloš Trišić predvodio je liturgiju, ukazavši na značaj hrišćanskog blagdana kojim se slavi ponovno rođenje Isusa Hrista.

 

 

 

 

 

U poslanici Srpske pravoslavne crkve ove godine, između ostalog vjernicima je poručeno da čuvaju svoje i tuđe zdravlje, poštujući tako svetinju života.

 

 

 

 

 

“Neka Božić svima u zemlji i rasijanju u domove unese mir, ljubav, slogu, radost i blagoslov u sve dane života i podari pokajanje i spremnost na praštanje”, poruka je u poslanici.

 

 

 

 

 

Kroz poslanicu je upućen poziv građanima da u ovim danima velikih iskušenja zahvale ljekarima i medicinskom osoblju, koje se nesebično trudi da pomogne svakom čovjeku, često i po cijenu sopstvenog života.

 

 

 

 

 

“Ta ljubav i žrtva obavezuju da sve vas, djeco naša duhovna, pozovemo i zamolimo da u ovim danima, teškim za svekoliki rod ljudski, čuvate svoje zdravlje i svoj život, kao i da čuvate druge na način kako to preporučuju zdravstvene službe”, kaže se u poslanici.

 

 

 

 

 

Ako je vjernicima, možda, tokom cijele godine tuga pritiskala srce, danas se treba roditi radost, jer kako je istaknuto, rođenje najveće radosti je rođenje sina božijeg Isusa Hrista.

 

 

 

 

 

“Ako su nam cijele godine mržnja, gordost i zloba trovali srce, izbacimo danas otrov iz njega jer slavimo rođenje nebeske ljubavi”, ističe su u poslanici.

 

 

 

 

 

Blagdani Djetinjci, Materice i Oci, kojima se ukazuje na značaj i vrijednost članova porodice, kao i Tucindan na koji se vrši priprema pečenice bili su uvertira u Božić koji su jutros dočekali i hrišćani u Tuzli.

 

 

 

 

 

Sinoć je u dvorištu Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli osvešten i zapaljen badnjak, ali je ove godine izostao i tradicionalni vatromet, kao i podjela kuhanog vina, zbog narušene epidemiološke situacije.