Naslovna AKTUELNO Vjerski velikodostojnici dali doprinos borbi protiv koronavirusa: Pojačajmo molitve

Vjerski velikodostojnici dali doprinos borbi protiv koronavirusa: Pojačajmo molitve

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kardinal Puljić i predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci uputili su poruku solidarnosti vjernicima, saopćeno je iz Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine.

 

“U prvom redu pozivamo sve naše vjernike da u ovim kriznim danima pojačamo naše molitve Bogu Svemogućem da zaustavi ovo zlo širenja koronavirusa. Pozivamo sve članove naših crkava i vjerskih zajednica, te sve druge građane Bosne i Hercegovine da se najozbiljnije pridržavaju uputa koje daju stručnjaci i krizni štabovi, kao i nadležne vlasti kako bi sačuvali jedni druge i što prije zaustavili širenje ove nemile zaraze”, navodi se u poruci vjerskih velikodostojnika u BiH.


 

U poruci se ističe vjera da će ljudi u ovim kušnjama pokazati svoje pravo lice ljudskosti i velikodušnosti, da će pomoći onima koji ostavljeni i usamljeni, nose teško breme ugroženosti. Neka nas ova kušnja nauči čovjekoljubivosti i spremnosti na velikodušnost.

 

“S vama smo u ovim iskušenjima želeći u vama ohrabriti nadu da će i ovo proći. Valja iz ove kušnje steći sposobnost iskazivanja ljudskosti i izgrađivanja zdravijeg društva koje će se istinski oslanjati na Božiji Zakon i čovjekoljublje. S posebnom zahvalnošću izražavamo priznanje svim medicinskim i drugim službenicima koji su u službi spriječavanja širenja pandemije, ali i u službi građanima, kao i ljudima koji kontrolišu stanje sa željom da pomognu kako bi što prije izašli iz ove krize”, poručili su vjerski lideri.