Naslovna AKTUELNO Vlada Federacije BiH podržala je inicijativu za donošenje Zakona o Gradu Lukavac

Vlada Federacije BiH podržala je inicijativu za donošenje Zakona o Gradu Lukavac


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine podržala je inicijativu za donošenje Zakona o Gradu Lukavac, u kojoj je istaknuto da je ova Općina 13. juna 2018. godine usvojila Odluku o proglašenju Grada Lukavac. Konstatirano je da je provedena potrebna procedura i da Općina Lukavac ispunjava uslove da bude proglašena Gradom propisane Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH. Stoga je Vlada zadužila Federalno ministarstvo pravde da pripremi Nacrt zakona o Gradu Lukavac. U ovoj će godini u ovoj Lukalnoj zajednici biti otvoreno i novih pet fabrika. Ovim investicijama Lukavac mjenja ekonomsku sliku.

 

Lukavac je ispunio uslove po Zakonu o principima lokalne samouprave i kriterijima za proglašenje Gradom, a Federalna Vlada je tu inicijativu podržala. Sada Federalno ministarstvo pravde treba da pripremi Nacrt zakona o Gradu Lukavac koji mora biti usvojen na oba doma Federacije.

 

– Nama Lukavčanima nije jasno šta to neko protiv nas ima u Parlamentu FBiH, je li to što je neko načelnik, a neko nije ili je neki drugi razlog. Niko nam ga nije ni rekao, ali činjenica je da dvije godine, nakon, pet, šest naših ugrencija oglušio se Parlament FBiH – kaže Edin Delić, načelnik Lukavca.

 

Do sada su status grada na TK dobili Tuzla, Gradačac, Gračanica, Srebrenik i Živinice. Da bi neka općina postala grad, mora imati najmanje 30.000 stanovnika, a od toga 10.000 u užem gradskom jezgru. Dobijanje statusa grada znači olakšan pristup EU fondovima, ali je i stvar prestiža, stava je Delić.

 

– Ima neki simbolički značaj, gdje se kao nešto znači više kada se vani govori da je neko ili nešto grad. Ja ne smatram da je to suštinski puno nešto drugačije, dakle i dalje ćemo mi funkcionirati kako funkcioniramo. Meni je čak jedno vrijeme bilo simpatično, kažem kada su svi gradovi, veće je fora biti općina – dodaje Delić.

 

Lukavac je u proteklom periodu mnogo uložio, prije svega u privlačenje investicija. Završen je projekt uređenja korita rijeka Jale, Sreče i Turije. Uređena je gradska zona. Ove projekte podržavaju i građani Lukavca, koji ipak ističu da problema ima u funcionisanju gradske administracije. Lukavac mjenja imidž sredine čija industrija predstavlja opasnost kako za okolinu, tako i za građane. U prošloj godini u Lukavcu je pokrenut investicioni ciklus vrijedan 15 miliona KM.

 

– Sada očekujemo novo vrijeme. Ove godine mi očekujemo, već se počela graditi nova fabrika pored Boxmarka, koja će uposliti 1.500 radnika. Imamo i investiciju Njemačkog Holca, koji treba da krene u maju, junu sa izgradnjom nove fabrike koja će zapošljavati u startu 100-150 radnik. Visko sofisticirana radna mjesta CNC mašine – dodaje Delić.

 

U proteklom periodu uloženo je i u poboljšanje ekoloških uslova. Oko 400 stambenih jedinica je spojeno na sistem centralnog grijanja. U ovoj godini kreću sa priključenjam na sistem individulanih stambenih objekata. Gradi se i parovod prema industrijskoj zoni. Gradit će se i fabrika vode, koji je najvažniji projekt Lukavca, a riješit će problem vodosnadbjevanja gradske zone.