Naslovna AKTUELNO Vlada TK obišla taložnicu “bijelo more” (VIDEO)

Vlada TK obišla taložnicu “bijelo more” (VIDEO)

Delegacija kantonalne Vlade na čelu sa Premijerom Suljkanovićem, predstavnici Kantonalnog štaba CZ-a, predstavnici Općinskih vlasti i menadžmentom firme SSL obišli su danas taložnicu „ bijelo more“ na kojem je u petak došlo do pucanja vanjskog zida pri čemu je došlo do izlivanja bazične tekućine (pH 12) na okolno poljoprivredno zemljište a potom i u rijeku Spreču.

 

Nakon poduzetih mjera i sanirane štete od strane SSL obustavljeno je daljne curenje hemikalije, ali ostale su posljedice. Prema prvim analizama nakon pucanja vanjskog zida u širini od 30 metara šteta je ostala vidljiva na okolnom  poljoprivrednom zemljništu a mnogo veća šteta dogodila se izlivanjem hemijske materije u rijeku Spreču što je dovelo do velikog zagađenja. 

Prema riječima Ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK Mufida Klinčevića opasnosti kada je u pitanju stanovništvo nema ali su štete na poljoprivrednim dobrima očigledne a također upitan je i eko sistem rijeke Spreče. Danas će također zasjedati i Kantonalni štab CZ-a koji će donijeti određene odluke i zaključke kojima će se daljnje postupati.

Opširnije u video prilogu!