Naslovna AKTUELNO Vlada TK želi pobuditi poduzetnički duh kod mladih

Vlada TK želi pobuditi poduzetnički duh kod mladih

Razmjenom informacija između predstavnika privrednika, direktora osnovnih i srednjih škola, predstavnika dva tehnička fakulteta, ministarstava privrede i obrazovanja i nauke počela je kampanja promocije poduzetništva i obrta u obrazovnim institucijama Tuzlanskog kantona. Riječ je akciji kojom će tokom cijelog aprila učenici sa područja TK prilikom posjeta kompanijama imati priliku „iz prve ruke“ saznati pojedinosti o pokretanju biznisa i poslovanja uzpredstavljanje pozitivnih priča uspješnih poduzetnika i obrtnika.

 

Akciju je iniciralo Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona u saradnji sa partnerskim institucijama: Kantonalnom privrednom komorom Tuzla, Obrtničkom komorom Tuzlanskog kantona, Pedagoškim zavodom TK, Centrom za razvoj poduzetništva Tuzla, BIT Centrom Tuzla, Fondacijom Tuzlanske zajednice i Institutom za zavarivanje d.o.o. Tuzla.

 

Povezivanjem privrede sa obrazovnim sektorom u smislu predavanja i posjete učenika pojedinim privrednicima želi se uticati na izbor mladihza deficitarna i zanimanja, odnosno kadrove koji potrebni na tržištvu rada, rekla je ovom prilikom stručna savjetnica za poduzetništvo i obrt Ministarstva privrede Adisa Gotovušić.

 

Promotivne aktivnosti su ujedno usmjerene na jačanje partnerskih odnosa između sektora obrazovanja i poduzetnika te promociju kulture poduzetništva kod učenika, a sve s ciljem jačanja poduzetničkog duha među mlađom populacijom i promjenom njihovog načina razmišljanja o pokretanju vlastitog biznisa. Ono na čemu će se insistirati, ističu iz resornog ministarstva, je da u pozadini pokretanja biznisa stoji isključivo ideja, volja i obrazovanje.

 

U akciji učestvuje sedam srednjih i šest osnovnih škola te Elektrotehnički i Mašinski fakultet kao i 12 kompanija sa područja TK.

 

(RTV Lukavac)