Naslovna AKTUELNO Voda za piće u poplavljenim područjima još uvijek nije za piće (VIDEO)

Voda za piće u poplavljenim područjima još uvijek nije za piće (VIDEO)

Na području pet mjesnih zajednica općine Lukavac, zbog pričinjene materijalne štete nakon poplava, proglašeno je stanje elementarne nesreće. Iako se situacija stabilizuje, saniraju štete na stambenim i poljoprivrednim objektima, kao i oštećenoj putnoj, kanalizacionoj i drugoj infrastrukturi, voda na mnogim izvorištima nije za piće.

 

Prema posljednim rezultatima analize vode Zavoda za javno zdravstvo TK, kako su potvrdili iz HES-a DZ Lukavac,  voda u poplavljenim područjima naselja: Berkovica, Gnojnica, Dobošnica Donja, Dobošnica Gornja Gornja i Kruševica nije bakteriološki ispravna.

 

Kako ističe doktorica Elmedina Memić, šefica HES-a Doma zdravlja Lukavac, jedan od načina snabdjevanja građana ovih mjesnih zajednica pitkom vodom je i komercijalan način, odnosno, snabdjevanjem trgovina i marketa sa dovoljnim količinama vode.

 

Osoblje HES-a na terenu kontinuirano prati i kontroliše sve vodne objekte, a o najnovijim rezultatima nalaza će putem RTV Lukavac redovno obavještavati javnost.

 

Do tada, a kako ne bi došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja stanovnika, vodu prije upotrebe za piće je najbolje prokuhavati.

 

Preporučujuemo video prilog Alema Meškovića:

 

 

 

(RTV Lukavac)