Naslovna AKTUELNO Vodosnabdijevanje i loša putna infrastruktura najveći problemi mještana Turije (VIDEO)

Vodosnabdijevanje i loša putna infrastruktura najveći problemi mještana Turije (VIDEO)U Mjesnoj zajednici Turija živi 3.600 stanovnika. Putna infrastruktura i vodosnabdijevanje su najveći problemi mještana. Veliki broj zaselaka je bez asvalta, kao što su Cerik i Ćelari, dosta oštećen put je i na dijelu od Malinjaka prema Puračiću.

 

U Vijeće MZ Turija pristiže sve više zahtjeva mještana i po pitanju ulične rasvjete. Veći dio zaselaka još uvijek je nema.

 

U ovoj godini došlo je i do realizacije dva značajna projekta, mještani su dobili zubnu ambulantu, a renovirano je i spomen-obilježje.

 

U projektu Mreže aktivnih zajednica TK djeluje i MZ Turija, koja očekuje da će u narednom periodu realizirati nekoliko značajnih projekata.

 

Jedan od problema u ovom naselju je vodosnabdijevanje.  Vodovodna mreža je zastarjela, voda nije trenutno za piće jer uzorci analize koje se rade uglavnom ne odgovaraju Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

 

Tokom naše posjete mjesnim zajednicama na području općine Lukavac doznali smo da većina njih ima dobru saradnju sa lokalnom zajednicom. No, ima i onih koji nisu zadovoljni saradnjom, poput predstavnika ove mjesne zajednice.

 

Turiji  pripada i naselje Mosorovac u kojem je riješeno pitanje putne infrastrukture, ulična rasvjeta  je uspostavljena, ali nije završena u pojedinim zaseocima. Probelem u Mosorovcu  je kanalizaciona mreža, koja nije riješena.

 

Putna infrastruktura, ulična rasvjeta i vodosnabdijevanje su, kako su nam kazali u Vijeću MZ Turija, prioriteti u radu u narednom periodu.

 

Kada su u pitanju udruženja, u ovome kraju djeluju dva, Udruženje mladih Turija i Aktivno starenje Turija, koje je i najaktivnije u radu, a sve sa ciljem poboljšanja kvalitete i uslova života u svome mjestu.

 

Priču iz MZ Turija nam u video prilogu donosi Sabina Džibrić.

 

(RTV Lukavac)