Naslovna AKTUELNO Vodostaj na HA Modrac veći za 77 cm!

Vodostaj na HA Modrac veći za 77 cm! 

Vodostaj na HA Modrac

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,26 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je viši za 77 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 75,4 m3/sek

Poplave

Općina Čelić Općinski načelnik Čelića je na sjednici održanoj 01.06. u 14 sati, na prijedlog Općinskog štaba CZ donio Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće izazvane kišnim padavinama i poplavom.

U toku jučerašnjeg dana iz korita su se izlile rijeke Šibošnica i Gnjica te drugi lokalni vodotoci koji su uzrokovali poplave u više naselja na općini Čelić. U toku jučerašnjeg dana poplavljeno je oko 40 stambenih te stotinjak pomoćnih objekata, te velika površina poljoprivrednog zemljišta sa zasadima jagoda i drugih poljoprivrednih kultura. Najteža situacija je na prostoru MZ Čelić, Ratkovići, Brnjik, Nahvioci, Šibošnica i Drijenča.

 

Grad Gračanica Dana 01.06.2019.god. gradonačelnik Gračanice je na prijedlog Gradskog štaba civilne zaštite donio Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće uslijed poplava na području dijela Grada Gračanice (istočno od Donje Lohinje, Donje Orahovice do izlaza iz Miričine i doline rijeke Spreče od MZ Miričine do MZ Stjepan Polje).
Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac izmjeren jutros u 07 sati iznosi 395 cm (na 300 cm preduzimaju se redovne mjere odbrane od poplava).
Rijeka Spreča se izlila i poplavila je 150 ha poljoprivrednog zemljišta. Trenutno nema poplavljenih stambenih i drugih objekata.

 

Općina Kalesija U toku jučerašnjeg dana, na lokalitetu kod mosta na rijeci Gribaji dežurne službe su intervenisale sa bagerom da bi očistile korito na ovoj lokaciji radi neometanog protoka nabujale rijeke Gribaje.

 

Općina Lukavac U protekla 24 sata PVJ Lukavac je imala 15 intervencija na crpljenju vode zbog poplava u naseljima Lukavac Grad, Huskići, Hrvati, Bokavići, Bistarac, Koksara.

 

Općina Srebrenik U toku jučerašnjeg dana PVJ Srebrenik je imala 11 tehničkih intervencija (izvlačenje vozila i ljudi iz poplavljenog područja i crpljenje vode iz objekata) u naseljima Lisovići, Previle, Špionica, Potpeć. Na području naselja Špionica još uvijek je veći broj objekata po vodom (ambulanta, mjesni ured MZ, apoteka, objekat Bingo i veći broj stambenih objekata).
Grad Tuzla PVB Tuzla je u protekla 24 sata imala 17 tehničkih intervencija na crpljenju vode, pročišćavanju začepljenih šahtova i dr.
Dana 01.06.2019.god. u 21,30, na vanrednoj sjednici Gradskog štaba civilne zaštite Tuzla, na prijedlog Gradskog štaba civilne zaštite, Gradonačelnik Jasmin Imamović je donio odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće zbog poplava.
Odluka je donešena na temelju informacije Službe civilne zaštite grada Tuzle prema kojoj:
– nanosi iz vodotoka su bili ogromni i uz veoma slabu protočnost, došlo je do izlijevanja vodotoka i nastupanja materijalne štete velikih razmjera, pri čemu je potrgan dio vodovodne mreže, oštećeni su pojedini mostovi, dijelovi korita i ceste na području grada Tuzle i po izvještaju sa terena ugroženo oko 50 objekata,
– prijavljeno je više klizišta i odrona na teritoriji grada,
– u narednim danima prema prognozama se očekuju kišne padavine što bi moglo dovesti do pogoršanja stanja na terenu.
Aktivirane su službe JKP „Vodovod i kanalizacija“ Tuzla, JKP “Komunalac“ Tuzla, JU“Veterinarska stanica Tuzla“, JP “RTV 72 d.o.o“ Tuzla, te savjeti MZ na pogođenom području.

 

Općina Živinice U protekla 24 sata PVJ Živinice je imala 7 intervencija na crpljenju vode i to u naseljima Donja Višća, Golubinjak, na lokalitetu kod podvožnjaka kod benzinske pumpe, i Ciljuge.

 

 

Klizanje tla

 

Općina Kalesija U protekla 24 sata prijavljeno je pokretanje klizišta u naselju Donje Hrasno koje ugrožava jedan stambeni objekat.

Grad Tuzla U protekla 24 sata prijavljeno je aktiviranje desetak klizišta na teritoriji grada Tuzle.