Naslovna AKTUELNO Vodstva 23 zemlje poduprla ideju o sporazumu protiv budućih pandemija

Vodstva 23 zemlje poduprla ideju o sporazumu protiv budućih pandemija

Vodstva 23 zemlje i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u utorak su podržala ideju o stvaranju međunarodnog sporazuma koji bi pomogao svijetu u rješavanju budućih zdravstvenih problema kao što je pandemija izazvana koronavirusom koja trenutačno divlja svijetom.

 

Ideju o takvom sporazumu, kojim bi se osigurala univerzalna i podjednaka mogućnost dobave cjepiva, lijekova i dijagnostike za pandemije, prvi put je lansirao predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na G20 sastanku u studenom prošle godine.

 

U utorak su i formalno takvu ideju podržala vodstva Fidžija, Portugala, Rumunjska, Velike Britanije, Ruande, Kenije, Francuske, Njemačke, Grčke, Korede, Čilea, Kostarike, Albanije, Južnoafričke Republike, Trinidada i Tobaga, Nizozemske, Tunisa, Senegala, Španolske, Norveške, Srbije, Indonezije, Ukrajine i WHO-a.

 

“Bit će drugih pandemija i drugih velikih zdravstvenih kriza. Nijedna vlada ili multilateralna agencija se s time ne može sama nositi”, napisali su vođe spomenutih zemalja u zajedničkoj izjavi objavljenoj u značajnim dnevnim listovima.

 

“Vjerujemo da bi nacije trebale raditi zajedno na novom međunarodnom sporazumu o pandemijskoj pripremljenosti i odgovarajućim odgovorima”, stoji u zajedničkoj izjavi.

 

Glavni cilj tog sporazuma bilo bi osnaživanje  svjetske otpornosti na buduće pandemije kroz bolji sustav uzbunjivanja, dijeljenja podataka, istraživanja, proizvodnje i distribucije cjepiva, lijekova i opreme za osobnu zaštitu.

 

U dokumentu bi bilo napisano da je zdravlje ljudi, životinja i planeta međusobno povezani te da bi to trebalo voditi prema razdiobi odgovornosti, transparentnosti i globalnoj suradnji.

 

“Uvjereni smo da je naša zadaća, kao vođa nacija i međunarodnih institucija, da osiguramo kako bi svijet naučio lekciju iz Covid-19 pandemije.