Naslovna AKTUELNO Volonteri Crvenog križa Lukavac svakodnevno na usluzi bolesnima i usamljenima (VIDEO)

Volonteri Crvenog križa Lukavac svakodnevno na usluzi bolesnima i usamljenima (VIDEO)


Da postoje i radnici koji ne odmaraju, svjedoče volonteri Crvenog križa općine Lukavac. Oni svojim svakodnevnim aktivnostima kontinuirano rade na usavršavanju znanja i vještina, a sve kako bi pomogli onima kojima je pomoć najpotrebnija.

 

Posebno važan Projekat pomoći i njege u kući, a koji se sa urbanog gradskog jezgra, proširio i na ruralne mjesne zajednice. Centar je na početku svoga rada imao devet korisnika.

 

 

Projekat pomoći i njege u kući započet je 2014. godine u saradnji sa švicarskim Crvenim križom, a od 2020. godine, finansiranje ovog projekta prestaje. Da bi se pomoć i njega u kući, koju svim starim i iznemoglim osobama pružaju volonteri Crvenog križa dodatno proširila, trebalo bi zaposliti i edukovati još osoba, a to bi zahtijevalo dodatna novčana sredstva.

 

 

Upornošću i zalaganjem podići nepokretnu osobu na noge, pomoći joj da se ujutro umije, skuhati joj kafu, napraviti ručak, prošetati sa usamljenikom, poigrati šah ili domine, pročitati knjigu… sve su to aktivnosti njegovatelja, volontera i medicinske sestre Crvenog križa Lukavac. Njihov svakodnevni posao je da se pobrinu o ljudima koji ne mogu izaći iz kreveta, ali i onima koje mi sami svakodnevno viđamo na ulici, našim sugrađanima koji nemaju nikog bližeg do tih volontera.

 

Ovu priču nam u video prilogu priča Alem Mešković.

 

 

(RTV Lukavac)