Naslovna AKTUELNO Vrijeme gripa i prehlada iziskuje dodatni oprez i zaštitu (VIDEO)

Vrijeme gripa i prehlada iziskuje dodatni oprez i zaštitu (VIDEO)


Prehlada i gripa tokom jesenskih i zimskih mjeseci nisu rijetke pojave i zbog toga treba znati da je to vrijeme da malo usporimo, te da se bolje pobrinemo za svoje zdravlje i imunitet.

 

Znaci i simptomi prehlade se razlikuju od bolesnika do bolesnika, a svi su blagi. Inkubacijski period za prehladu je kratak i većinom traje od dva do pet dana. Za razliku od prehlade, gdje se simptomi javljaju postepeno jedan za drugim, gripa započinje iznenada. Svi simptomi gripe izbijaju odjednom i obično traju jednu sedmicu: visoka temperatura, suh kašalj, bolovi u mišićima i glavobolja.

 

Najefikasnija zaštita protiv gripe je vakcinacija. Od virusa gripe i prehlade možemo se zaštititi i tako da se ne zadržavamo u zatvorenim prostorijama. Treba izbjegavati i prostorije u kojima je puno ljudi jer postoji veća vjerovatnoća da je neko od njih već bolestan. Prvenstveno moramo paziti na to da održavamo dobru tjelesnu kondiciju i imamo uravnoteženu prehranu te dovoljno spavamo i odmaramo se; samo tako će naš imunološki sistem biti snažan i suočavat će se sa svim virusima i bakterijama koji nam prijete.

 

Situacija na području TK za sada je stabilna po pitanju virusnih infekcija. Više doznajte u video prilogu Sabine Džibrić.

 

 

(RTV Lukavac)