Naslovna AKTUELNO WHO odobrio AstraZeneca vakcinu, sad će biti dostupnija zemljama u razvoju

WHO odobrio AstraZeneca vakcinu, sad će biti dostupnija zemljama u razvoju


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je odobrila vakcinu AstraZenece i Univerziteta Oxford za hitnu upotrebu te je na taj način proširila pristup toj relativno jeftinoj vakcini protiv korone zemljama u razvoju.

 

 

 

 

 

 

Iz WHO-a su naveli da je odobrena vakcina koju proizvodi AstraZeneca-SKBio iz Južne Koreje i Serum Institut iz Indije.

 

 

 

 

“Sad imamo na raspolaganju sve za brzu distribuciju vakcina. No, još uvijek moramo povećati proizvodnju. I dalje pozivamo proizvođače vakcina protiv koronavirusa da predaju svoje rezultate istraživanja WHO-u na uvid istovremeno kada ih predaju i regulatorima u bogatim zemljama”, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO-a.

 

 

 

 

Iz kompanije AstraZeneca su naveli kako se nadaju da će u prvoj polovini 2021. godine, više od 300 miliona doza vakcina biti na raspolaganju za 145 država putem COVAX mehanizma.

 

 

 

 

 

Odobrenje za hitnu upotrebu uslijedilo je nekoliko dana nakon što je WHO izdao privremenu preporuku za AstraZeneca vakcinu, uz konstataciju da dvije doze u razmaku od osam do 12 sedmica mogu dobiti sve odrasle osobe, te da se vakcina može koristiti i u zemljama gdje ima južnoafričkog soja koronavirusa.

 

 

 

 

 

Istakli su i to da je detaljnim pregledima utvrđeno da je vakcina AstraZenece zadovoljila potrebne kriterije sigurnosti te da je njena efikasnost nadmašila potencijalne rizike.

 

 

 

 

Vakcina AstraZenece i Oxforda je tražena jer je jeftinija i lakša za distribuciju u poređenju sa konkurentskim vakcinama, piše Reuters.