Naslovna AKTUELNO Wizz Air objavio ljetni red letenja za 2020. godinu

Wizz Air objavio ljetni red letenja za 2020. godinuAvionske karte za letove u ljeto naredne godine od prije par dana su u Wizz Airovom sistemu prodaje. Prema trenutnoj situaciji Wizz Air će i narednog ljeta povezati Međunarodni aerodrom “Tuzla” sa svih 15 destinacija u 6 država, koje su i sada aktuelne.

 

 

U nedostatku informacija šta se dešava oko novog ugovora Aerodroma sa Wizz Airom, ovo je zapravo sjajna vijest jer sumnjamo da bi Wizz Air pustio u prodaju karte ako nastavak saradnje sa našim aerodromom nije siguran.

 

Da podsjetimo, petogodišnji ugovor sa Wizz Airom ističe u novembru ove godine. Wizz Air se u vezi novog ugovora posljednji put oglasio u decembru prošle godine kada je direktor Wizz Aira Jozsef Varadi rekao:

 

 

– Mislim da je Tuzli (aerodromu) u interesu da Wizz Air nastavi sa svojim letovima. Nadam se da će Tuzlanski aerodrom prepoznati tu poslovnu priliku.

 

 

Direktor aerodroma je u početku bio govorljiviji pa je spominjući novi ugovor pričao i o trećem baznom avionu i novim destinacijama ali ni on se više ne oglašava mjesecima. Zato i naglašavamo, ljetni red letenja za narednu godinu predstavlja sjajnu vijest jer u ovom momentu jedino ta vijest indirektno potvrđuje nastavak saradnje Aerodroma i Wizz Aira.

 

 

Inače, Wizz Air ima dva reda letenja, ljetni i zimski. Ljetni startuje od aprila a završava sa oktobrom, zimski kreće od novembra i završava sa martom. Oba reda letenja nisu fiksna u cijelom periodu trajanja pa tako zimski pojačava frekvencije letova u vrijeme novogodišnjih praznika, dok ljetni red letenja ima maksimalan broj letova u periodu godišnjih odmora, od sredine juna do sredine septembra.

 

 

Na žalost, i ove godine u zimskom redu letenja Wizz Air ukida letove za četiri destinacije, za Beč, Baden Baden, Stokholm i Vaxjo. U odnosu na prošlu zimsku sezonu promjena je u vraćanju letova za Bilund i ukidanje letova za Beč. Situacija sa Bečom je zanimljiva jer se na proljeće vraća odmah sa tri sedmična leta. Pomalo je čudno da Beč u zimskom periodu nema dovoljno putnika za dva sedmična leta, a od proljeća ih odmah ima za tri leta ali to je stvar kompanije Wizz Air koja sigurno ništa ne radi na svoju štetu. Iako se nikome ne sviđa ukidanje linija i smanjenje broja letova, mora se priznati da je Wizz Air postigao cilj, bolju popunjenost aviona. Zahvaljujući tome, i uz manji broj letova u januaru, februaru i martu u odnosu na prethodnu godinu, Aerodrom će na godišnjem nivou imati isti broj putnika kao prošle godine, možda i malo više.