Naslovna Istaknuto “Wizz Air” ponovo u zraku!

“Wizz Air” ponovo u zraku!

Letom za Dortmund danas će ponovo nakon 2,5 mjeseca pauze biti uspostavljen vazdušni putnički saobraćaj na tuzlanskom aerodromu.

Aerodrom u Tuzli, kao i njihov glavni partner, mađarska avio kompanija Wizz Air, spremni su za nove letove

Nastavak letova uslijedio je nakon odluke Vijeća ministara da od 1.juna  prestaje važiti Odluka o privremenom zatvaranju graničnih prijelaza u zračnom prometu za promet putnika u BiH, kojom se zabranjuje slijetanje na aerodrome i polijetanje s aerodroma u BiH radi zaštite od unošenja i širenja zaraznih bolesti.

 

Naime, nakon što su 17. marta dva bazna Wizzairova aviona odletjela sa Aerodroma Tuzla za Debrecin u Mađarskoj, prestali su redovni letovi iz ove zračne luke . Jučer su nešto iza 11 sati isti sletjeli na Aerodrom Tuzla čime je najavljen nastavak sezone.

Na stranici Aerodroma Tuzla za sutra je najavljen pomenuti let za Dortmund a iz ovog preduzeća su kazali da ostaju sve destinacije koje su  bile prije korone sa novim letovima za Salzburg.

U ovo doba godine avioni sa ovog aerodroma dnevno lete za 6 ili 7 destinacija, no za sada to neće biti slučaj, u početku letovi će biti ograničeni, ali će se tokom mjeseca red letenja biti proširen na 16 destinacija.

Problem za sada kako javljaju iz Wiz Air-a, kompanije koja nastavlja sa letovima sa ovog aerodroma, jeste neusklađenost mjera zemalja u koje se putuje. Prije krize Wiz Air je letio  za 45 država a da danas problem je da ni dvije od tih zemalja nemaju propisane iste mjere u vezi pandemije.

 

Kako će izgledati putovanje u novim uslovima pokazat će praksa. Onima, koji narednih dana imaju namjeru da putuju Aerodroma je izdao posebne mjere:

 

Putnicima se preporučuje da dodju na aerodrom minimalno dva sata i petnaest minuta prije predviđenog vremena polijetanja, kako bi imali dovoljno vremena za obavljanje svih procedura (registracija putnika i prtljaga, carinska i pasoška kontrola)

– NIZ JE I preventivnih mjera koji se putnici moraju pridržavati u cilju sprečavanja širenja COVID – 19, a u slučaju nepoštivanja istih BIT ĆE ODBIJEN PRISTUP TERMINALNOJ ZGRADI ILI ZRAKOPLOVU

– U terminalnu zgradu Međunarodnog aerodroma Tuzla moguć je pristup samo osoblju aerodroma, članovima posade, putnicima i osobama koje su u pratnji putnicima sa ograničenom pokretljivošću koji zahtijevaju pomoć prilkom registracije putnika i prtljaga

– U cilju sprečavanja širenja COVID-19 putnici su dužni da održavaju socijalnu distancu (1,5 m)- te se mole da poštuju za to predviđene oznake na podu. Preporučuje se često pranje ruku – najmanje 20 sekundi sapunom i vodom ili korištenje dezinfekcionih sredstava, obavezno nošenje maske za lice koje je potrebno mijenjati svaka 4 sata tokom boravka u terminalnoj zgradi, kao i pravilno zbrinjavanje korištenih maski u kante bez dodira koje su dostupne na aerodromu.

– Mole se putnici da prilikom kihanja ili kašljanja prekrivaju usta i nos maramicom ili prekriju lice savijenim laktom, bez obzira što nose maske

– Kontakt s površinama i ljudima treba biti sveden na minimum (elektronska prijava na let, nekontaktni ukrcaj)

– Koristiti kartično plaćanje usluga

– Svi putnici će biti podvrgnuti provjeri tjelesne temperature prije ulaska u terminalnu zgradu

– Mole se putnici da prilikom preuzimanja prtljaga odmah napuste zgradu aerodroma