Naslovna AKTUELNO World vison BiH razvio edukativne materijale za djecu o koronavirusu!

World vison BiH razvio edukativne materijale za djecu o koronavirusu!

 

World Vision BiH (WV BiH) razvio je edukativne materijale za djecu i mlade koji na jednostavan i djeci prihvatljiv način prikazuju aktivnosti koje svaka osoba, uključujući djecu, može poduzeti da bi se zaštitili i umanjili rizik od infekcije koronavirusom (Covid-19).

U odnosu na trenutnu situaciju u BiH i svakodnevni rast broja inficiranih koronavirusom, strah od preopterećenja zdravstvenog sistema je opravdan, a potreba za prevencijom sve veća.


World Vision BiH je vodič za djecu i mlade “Ostanite zdravi” pripremio na šest jezika i pisama koja su razumljiva djeci građanima BiH i djeci koja trenutno borave u našoj zemlji, što uključuje verzije na arapskom i farsi jeziku.

Materijal je u partnerstvu sa Udruženjem Kali Sara – Romski informativni centar i Romani Early Years Network – REYN u BiH, razvijen i na romskom jeziku.

– Djeca su prisutni, uključeni i zainteresirano učesnici cijele situacije, koja ih se itakako tiče. Vide i prate promjene koje se dešavaju oko njih, u porodici, školi, zajednici i društvu. Pravo na pristup tačnoj i pravovremenoj informaciji i djeci razumljivim uputama na koji način mogu zaštititi sebe i posavjetovati svoje vršnjake, omogućuje im bolju zaštitu, informiraniji odnos i ponašanje prema sebi i drugima – kazala je stručna savjetnica za zagovaranje i partnerstva u WV BiH Dragana Bulić.

Materijali “Ostanite zdravi” će u printanoj formi biti dostavljeni Ministarstvu zdravlja Federacije BiH, Ministarstvu zdravstva i socijalne zaštite Republike Srspske, Crvenom križu FBiH, lokalnim domovima zdravlja, centrima za socijalni rad, civilnoj zaštiti, lokalnim jedinicama Crvenog krsta, kampovima za prijem i smještaj izbjeglica i migranata, ali i lokalnim trgovinama.

Kako su naveli iz World Visiona BiH, materijali će putem digitalnih platformi i WV mreže partnera biti dostupni široj javnosti.