Naslovna AKTUELNO Za jedanaest mjeseci 2018. godine ekshumirane 133. žrtve

Za jedanaest mjeseci 2018. godine ekshumirane 133. žrtve

U predhodnih 11 mjeseci ove godine ekshumirano je 133 posmrtna ostatka za koja se pretpostavlja da je riječ o žrtvama iz proteklog rata.

 

 Ove godine pronađene su  tri masovne grobnice: na Rogoju, opština Trnovo, iz koje je ekshumirano pet žrtava; masovna grobnica u Goraždu tri žrtve i masovna grobnica jama Golubnjača u Drvaru iz koje je ekshumirano 18 žrtava.Identiteti ekshumiranih žrtava iz ovih grobnica još nisu utvrđeni, odnosno još nisu pristigli DNK nalazi.

 

 

U toku 2018. godine identifikovane su 133 žrtve koje su ekshumirane u ranijem periodu.Kada je riječ  o broju identifikovanih u toku ove godine rezultati su mnogo manji u odnosu na ranije godine.

 

 

U Centralnoj evidenciji nestalih (CEN) do sada je verificirano 26.000 nestalih osoba, od ukupno prijavljenih 34.964 nestale osobe.Iako je u procesu traženja nestalih osoba u našoj zemlji urađen ogroman dio posla, konačno rješenje još nije ni blizu. U BiH se još uvijek traga za 7.228 nestalih osoba. Njihove porodice, koje žive u svim dijelovima naše zemlje još uvijek su u neizvjesnosti, bez ikakvih informacija o svojim najmilijim.