Naslovna AKTUELNO Za otvaranje firme potrebno više od 180 dana

Za otvaranje firme potrebno više od 180 danaRegistar parafiskalnih nameta ispisan je na oko 600 stranica teksta, a u sebi sadrži ukupnu brojku nameta, više od 3.000! Nameti, objasnio je analitičar Faruk Hadžić na svojoj Facebook stranici, nemaju veze sa raznim porezima i akcizama koji se također prikupljaju.

 

Opterećenje nametima najbolje oslikava činjenica da privatnik za svaku izdvojenu marku radniku, 70 feninga izdvaja državi. S druge strane iako parafiskalni nameti, jednostavno kazano, podrazumijevaju naknade koje se plaćaju i za usluge državne administracije.

 

-Vi imate poreskog obveznika koji radi nešto, pravi, stvara prihod i plaća poreze. Država od toga živi, nema druge prihode. Iako je našim političarima, nekim pogotovo, iako  se oni stalno mijenjaju, njima je teško reći ”poreski obveznik”, a dok je na zapadu poreski obveznik svetinja, rekao je Senad Mujkanović, vlasnik firme Tom Cat.

 

430 hiljada nezaposlenih u BiH

 

Da je problem glomazan administrativni aparat, mnoštvo nameta, privatnik najbolje uoči odmah na početku svog puta ka registrovanju i etabliranju firme.

 

više od 430 hiljada ljudi u BiH je nezaposleno, dok u Federaciji oko 118 hiljada osoba zarađuje minimalnu platu. Značajno povećanje plata bi bilo ostvarivo jedino smanjenjem, kao što smo vidjeli, epskog broja nameta.

 

Ipak, najopasnija činjenica je, smatraju analitičari, to što građani sve manje protestvuju protiv ovakvog rukovođenja, pa se tako čini da su digli ruke od promjene sistema koji je, poručuju, postao svrha sam sebi.