Naslovna AKTUELNO Za samozapošljavanje TK dobio skoro 2 miliona KM

Za samozapošljavanje TK dobio skoro 2 miliona KM

Program sufinansiranja samozapošljavanja kreirao je Federalni zavod za zapošljavanje, a proveden je tokom 2018. godine u suradnji sa kantonalnim službama za zapošljavanje. Za te je svrhe Tuzlanski kanton 1 milion i 191.000 maraka.
Ta su sredstva podijeljena u tri nivoa, poduzetništvo za mlade, za žene i poduzetništvo za sve. Nedavno je TK dobio još novca za zbrinjavanje nezaposlenih, na osnovu čega je raspisan treći javni poziv. Javni poziv je već bio raspisan u februaru, maju i septembru. Od planiranog novca, za Tuzlanskom kantonu je ostalo 108 hiljada maraka.
Zbog velikog interesovanja nezaposlenih koji žele pokrenuti vlastiti biznis, najčešće obrt, Služba za zapošljavanje Federalnom zavodu je predložila izdvajanje dodatnih 360 hiljada maraka. Novac je odobren, pa je obnovljen i treći javni poziv.
Treći javni poziv je bio otvoren ujutro od osam sati i trajao je jako kratko. Sada slijedi proces za registraciju i da osobe koje su podnijele svoje prijave, prikupe određenu dokumentaciju koju treba dostaviti uz zahtjev. Poslije toga slijedi refundacija sredstava – kazala je šefica Odjela za poticaje u zapošljavanju Zavoda za zapošljavanje TK Razija Majstorović. Ona očekuje da će ovim sredstvima biti zaposleno oko sedamdeset osoba. – Zavisi da li je neko tražio dodatno radnike, ako jeste, onda tu slijedi i više novaca. Zna se desiti da se podnese prijava za pokretanje biznisa i rad za pet osoba. Do sada smo zaključili ugovore sa 263 nezaposlene osobe s evidencije, a ukupno su zaposlene 247 osoba – istakla je Majstorović.
Za narednu godinu pripremljeni programi sufinansiranja već su u formi nacrta. Održani su i konsultativni sastanci direktora kantonalnih službi, koji očekuju nastavak objavljivanja javnih poziva i ugovaranja sredstava u te namjene. Majstorović sugerira nezaposlenima da prate web stranicu Federalnog zavoda za zapošljavanje, koji objavljuju ovakve i slične javne pozive.