Naslovna AKTUELNO Zagađen zrak može uzrokovati autizam kod djece

Zagađen zrak može uzrokovati autizam kod djece

Prema najnovijim istraživanjima izloženost određenoj vrsti onečišćenja zraka u ranom djetinjstvu može značajno povećati rizik od razvoja simptoma povezanih s poremećajem autističnog spektra (ASD), piše Science Alert.

 

I prije su neke studije ukazivale na moguć utjecaj onečišćenog zraka na nerođenu djecu, no znanstvenici sa Sveučilišta Monash otišli su korak dalje i primijetili kako postoji kontinuirani rizik razvoja poremećaja autističnog spektra prvih nekoliko godina života djeteta ako dijete živi na području s visokim stupnjem zagađenosti zraka. 

Istraživanje su u Šangaju provodili stručnjaci za javno zdravstvo, koji su promatrali su utjecaj onečišćenog zraka na zdravlje oko 1.500 djece.

 

“Zabilježili smo ozbiljan negativan utjecaj zagađenja zraka na zdravlje djece i smatramo da nema sigurne razine izloženosti. I najmanja razina onečišćenja može na neki način utjecati na zdravlje djeteta”, objasnio je voditelj istraživanja Yuming Guo.

 

“Primijetili smo kako je čak izloženost vrlo malim količinama sitnih čestica zagađenog zraka povezana s prijevremenim porodima, sporijim učenjem kod djece i nizom ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući i bolesti srca”, dodao je.

 

Postoji mnogo znanstvenih dokaza koji upućuju na povezanost onečišćenja zraka i pojava bolesti krvožilnog sustava ili plućnih bolesti. No, znanstvenici još nisu sasvim sigurni u kojoj mjeri zagađenje zraka utječe na neurološki razvoj djeteta.

Većina studija je do sada promatrala vezu između autizma i kvalitete zraka u prenatalnoj dobi, dakle prije rođenja djeteta.

 

Stoga je ovo istraživanje išlo korak dalje i koncentriralo se na već rođenu djecu. Tako je istraživački tim pratio živote 124 autistična mališana i živote 1.240 djece koji nisu imali dijagnozu ASD-a. Ispitanici su bila djeca između 3 i 12 godina starosti.

 

Povezali su dnevna očitanja čestica veličina 1, 2,5 i 10 mikrometara s onim mjestima gdje su ta djeca živjela tijekom prve tri godine života.

 

Tim je primijetio jasan uzorak – djeca koja su tijekom prve tri godine života izložena česticama veličine oko 1 mikrometra imaju za 86% veću vjerojatnost pojave autizma.

 

Čestice veličine oko jednog mikrometra, prema istraživanju, opasnije su po zdravlje od čestica drugih veličina.

 

(Izvor:IndexHR)