Naslovna AKTUELNO Politički šamar ili…vanredna sjednica OV Lukavac bez kvoruma

Politički šamar ili…vanredna sjednica OV Lukavac bez kvoruma

Na osnovu zahtjeva 11 vijećnika danas je trebala biti održana vanredna sjednica Općinskog vijeća Lukavac  u sali PU Lukavac sa početkom u 16,00 sati.

 

Sjednicu je, umjesto predsjedavajućeg Mehmeda Suljića ili jednog od dvojice zamjenika Almira Sakića i Admira Turkića, zakazao vijećnik i otvorio  Kenan Omerdić. U pozivu je napomenuto da je to urađeno u skladu sa članom 47. stav 4. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Lukavac, a na osnovu zahtjeva dostavljenog 10. avgusta 2018. godine.

 

Prvobitni dnevni red podrazumijevao je  razmatranje tri tačke, a koje se odnose na ekološku situaciju u Lukavcu u vezi sa problemima u GIKIL-u, te problematiku upravljanja JP „Rad“ Lukavac i JZU Dom zdravlja Lukavac.

 

U međuvremenu je (31. avgusta) održana vanredna sjednica na kojoj su jednoglasno usvojeni zaključci koji se odnose na GIKIL-a.

 

Za održavanje sjednice potrebno je da joj prisustvuje natpolovičan broj vijećnika, u ovome slučaju to je 16 vijećnika, odnosno pet više od potpisanih koji su tražili održavanje sjednice. Sjednici je prisustvovalo 13 vijećnika. Na sjednici u nastajanju bio je prisutan Stjepan Matić pomoćnik ministrice za okoliš federalnog ministarstva koji je između ostalog prisutne upoznao sa trenutnom situacijom i pozicijom u kojoj se GIKIL nalazi. Nakon gosp. Matića prisutnim ali i građanina općine obratio se načelnik Općine Lukavac dr. Edin Delić koji je istako da je stanje u kojem se GIKIL nalazi nepodnošljivo ali da nije za zatvaranje ove kompanije.

Nakon obraćanja Načelnika “sjednicu u pokušaju”zatvorio je dr. Kenan Omerdić koji je istom bio u ulozi Predsjedavajućeg, iako je interesantno da je jedan od zamjenika Predsjedavajućeg OV Lukavac dr. Almir Sakić bio prisutan na sjednici a istu nije htio sazvati. Opširnije šta se dešavalo danas u PU Lukavac možete pratiti u programu TV Lukavac od 20 sati ili na našoj facebook stranici rtvlukavav.

 

(RTV Lukavac)