Naslovna Istaknuto Zavod za javno zdravstvo FBiH razmatra skraćenje izolacije u Federaciji BiH

Zavod za javno zdravstvo FBiH razmatra skraćenje izolacije u Federaciji BiH

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH razmatra skraćivanje razdoblja izolacije kod osoba koje su pozitivne na Kovid-19.

 

“Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH razmatra skraćivanje razdoblja izolacije kod osoba koje su pozitivne na Kovid-19, ali nažalost nismo to još u mogućnosti s obzirom da, prema praćenju genetske slike virusa, imamo zastupljenu genetsku varijantu delta soja koronavirusa”, rekao je direktor Zavoda za zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić.

 

On pak smatra da će uskoro i u Bosni i Hercegovini doći do prevage omikron genetske varijante koronavirusa, s obzirom da je taj soj već dominantan u Europi.

 

Nova istraživanja su pokazala da omikron, iako je zarazniji od delta soja, uzrokuje blažu bolest.

 

“Ukoliko bismo skratili izolaciju, sada, dok je delta genetska varijanta predominantna, to bi dovelo u opasnost građane i ne bi se ispunio osnovni cilj izolacije, a to je prekid transmisije samog virusa”, objasnio je direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

 

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 4.455 uzoraka, od čega je 1.889 pozitivno na SARS-CoV-2. U istom periodu u Federaciji BiH prijavljeno je 15 smrtnih ishoda.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.