Naslovna AKTUELNO Zavod za mikrobiologiju UKC Tuzla: Testirali skoro 100 osoba, jedan uzorak bio...

Zavod za mikrobiologiju UKC Tuzla: Testirali skoro 100 osoba, jedan uzorak bio pozitivan

Pandemija koronavirusa promijenila je društvene tokove širom svijeta, a u nesvakidašnjem režimu rada našli su se zdravstveni radnici u svim oblastima medicine.

Pred velikim profesionalnim izazovom nalazi se i stručni tim Zavoda za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, koji već mjesec vrši analize uzoraka osoba za koje se sumnja da su zaražene koronavirusom.

 

Daleko od očiju javnosti, u specijalnim laboratorijama Jasmina Smajlović, Emir Halilović, Mirel Suljetović i Nijaz Tihić obavljaju izuzetno složen i odgovoran posao, a od prijema materijala do krajnjeg rezultata koji prikazuje da li je osoba pozitivna ili negativna na SARS-CoV-2 dijele ih okvirno četiri sata.


 

Ekipa portala Klix.ba dobila je priliku za ulazak u specijalne prostorije u kojima tuzlanski stručnjaci obavljaju posao te smo se uvjerili kako protiče cjelokupan postupak analize.

 

Testirali skoro 100 osoba, jedan uzorak bio pozitivanPrva analiza uzoraka na koronavirus u Odjeljenju za molekularnu mikrobiologiju, virusologiju sa serologijom u Zavodu za mikrobiologiju obavljena je 25. februara ove godine, a do danas je urađeno skoro 100 testova. Zbog trenutne epidemiološke situacije članovi tamošnjeg tima nikada ne znaju kada će dobiti neki od uzoraka, zbog čega im je radno vrijeme znatno drugačije.

“Naš angažman sada je promijenjen u smislu da radimo mnogo duže nego inače. Na poslu ostajemo do kasno uvečer, a dešava nam se da moramo doći i u toku noći, odnosno svaki put kada nam dolazi pacijent koji je pod sumnjom te kada postoji potreba za analizom i što ažurnijim dolaskom do potrebnih rezultata”, kaže za Klix.ba Jasmina Smajlović, doktorica prirodnih nauka i diplomirana inžinjerka biologije.

Iako rade s mikroorganizmima, odnosno patogenima koji imaju dosta veću smrtnost u općoj populaciji, koronavirus u profesionalnom smislu predstavlja veliki izazov za tuzlanske mikrobiologe.

“Jedna ovakva brza transmisija ovog virusa predstavlja izazov kako za mene, tako i za moje kolege, prije svega u kontekstu općedruštvene korisnosti, a onda i spoznaja o koronavirusu do kojih ćemo doći vrlo brzo”, priča nam Emir Halilović, magistar bioloških nauka i viši asistent na Odsjeku za biologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Tuzli.

 

Tokom dosadašnjeg rada susreli su se s jednim pozitivnim uzorkom na koronavirus, a riječ je o brisu osobe iz Orašja kojoj je SARS-CoV-2 ustanovljen 15. marta ove godine. Svaki uzorak tretiraju kao potencijalno infektivan, tako da je prilikom krajnje potvrde, koja može biti pozitivna ili negativna, njihov profesionalni pristup isti.

 

“Naša procedura rada je ista, bez obzira na to da li je to riječ o koronavirusu ili nekom drugom virusu. Dezinfekciju uzoraka vršimo bez obzira na to da li su oni pozitivni ili negativni. Nakon što ustanovimo pozitivan uzorak, naš osjećaj je na tome kako će se dalje odvijati situacija u BiH, kako će se virus dalje širiti te da li je ta osoba bila u kontaktu s drugim osobama i da li ćemo imati još pozitivnih”, nastavlja Smajlović.

 

Rade u biosigurnosnom kabinetu drugog nivoaU ovom trenutku zaposlenici Odjeljenja za molekularnu mikrobiologiju, virusologiju sa serologijom dobro su zaštićeni. Pored lične zaštitne opreme rade u biosigurnosnom kabinetu drugog nivoa.

“Naša lična zaštita za sada nije upitna. Također, vodimo računa i o prevenciji potencijalne kontaminacije radnog prostora, kako se ne bi stvorio problem tehničke prirode, što bi eventualno moglo dovesti do prodora infekcije u naš radni prostor”, nadovezuje se Halilović.

Naši sagovornici ističu da je opremljenost laboratorije u ovom trenutku na zadovoljavajućem nivou te da građanima Tuzlanskog kantona mogu pružiti adekvatan odgovor na aktuelno stanje koje je vezano za epidemiju koronavirusa. Također, naglašavaju da maksimalne napore ulažu u to da dobiju što veći broj testova i dodatne opreme, a sve kako bi mogli adekvatno odgovoriti u slučaju širenja infekcije koronavirusom.

 

S druge strane, od trenutka dobijanja uzorka do krajnjih rezultata analize potrebna su okvirno četiri sata, a upravo tome smo posvetili nastavak našeg razgovora s tuzlanskim mikrobiolozima.

 

Govoreći o početnom koraku nakon preuzimanja uzorka, Smajlović nam pojašnjava da se on prvenstveno dezinfikuje i pohranjuje na temperaturi od četiri stepena celzija do početka analize.

 

“S obzirom na to da je riječ o genetskom materijalu koji je nama potreban za analizu, taj uzorak se na početku analize lizira kako bismo ga mogli izolovati i doći do genomskog materijala virusa koji je RNK. Nakon procesa izolovanja RNK virusa, koji vremenski traje od sat do sat i po, u zavisnosti od broja uzoraka koje testiramo u tom trenutku, izolat se sparuje s reagensima za reakciju lančane polimeraze. Nakon toga se smjesa stavlja u Real-Time PCR aparat, koja amplificira određenu ciljnu sekvencu tog RNK virusa i na kraju kada je gotova aplifikacija na aparatu, koja traje sat i po, mi dobijamo rezultat, ondosno porast florescencije na osnovu koje određeujemo da li je uzorak pozitivan ili negativan. Ukoliko ima florescencije, uzorak je pozitivan, a ako ne, onda je negativan”, pojašnjava Smajlović.

 

Prilikom testiranja uzoraka uvijek su prisutne i kontrole. Naša sagovornica pojašnjava da takozvana pozitivna kontrola osigurava da je amplifikacija, odnosno lančana reakcija polimerazom prošla kako treba. Također, svaki uzorak ima i svoju unutrašnju kontrolu koja osigurava da je uzorak pravilno procesuiran. Shodno tome, ukoliko dobiju negativne rezultate, sigurni su u potpunosti da je analiza izvršena na adekvatan način, a rezultat testa 100 posto siguran.

 

Da li su korisni brzi testovi?Sve glasnije se počinje pričati o takozvanim brzim testovima za detekciju koronavirusa koji rezultate daju za 45 minuta, a njihovu primjenu u Sjedinjenim Američkim Državama odobrila je Američka uprava za hranu i lijekove (FDA). Halilović smatra da su brzi testovi veoma korisni, ali ovisno o tehnologiji ili metodologiji njihove primjene.

 

“Mi imamo iskustva s brzim testovima jer se 2009. godine pojavila H1N1, koja je imala i nešto veću smrtnost od aktuelnog virusa. Ovi testovi imaju mogućnost detekcije virusa, a ukoliko je sada riječ o tehnologiji ovoga tipa, onda je sigurno podržavamo jer je riječ o tehnologiji lančane reakcije polimeraze u realnom vremenu”, kaže Halilović.

 

Smajlović se nadovezuje da su upravo takvi brzi testovi odobreni od FDA, naglasivši da ih s nestrpljenjem očekuje na bh. području, s obzirom na to da će se time stručnjacima omogućiti rad na jednom uzorku odmah nakon prispijeća.

 

“Obrada jednog takvog uzorka prevenira mogućnost potencijalne kontaminacije”, kaže ona te dodaje da su savremeni, brzi testovi u ovom trenutku našim stručnjacima dostupni za utvrđivanje prisustva virusa sezonske gripe.

 

Govoreći o razlikama između testiranja na koronavirus i virus sezonske gripe, Smajlović navodi da je analiza uzoraka na SARS-CoV-2 znatno zahtjevnija jer je riječ uglavnom o manuelnom radu u kojem se vrši obrada uzoraka više pacijenata.

 

Na samom kraju sagovornici portala Klix.ba uputili su i poruku građanima Bosne i Hercegovine u vremenu epidemije koronavirusa.

 

“Ostanite kod kuće! Pomozite sebi, pomozite nama”, riječi su kojima su Smajlović i Halilović završili naš razgovor.

 

 

(Izvor:Klix.ba)