Naslovna AKTUELNO Završena ekshumacija u Srebrenici, pronađeni ostaci pet žrtava rata

Završena ekshumacija u Srebrenici, pronađeni ostaci pet žrtava rata

Na lokalitetima Miholjevine i Kragljivoda, Općina Srebrenica, pronađeni su ostaci pet žrtava posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini. Pretpostavlja se da je riječ o osobama bošnjačke nacionalnosti. Ekshumacija na ovim lokacijama je završena.

 

 


 

 

 

Kako su saopćili iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, ekshumacija u Miholjevinama je počela 11. novembra, a u Kragljivodima jučer. Naknadnim procesom će biti utvrđen identitet žrtava.

 

 

 

 

 

Istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine je direktno nadgledao aktivnosti na terenu i vršio koordinaciju procesa ekshumacije, a po naredbi postupajućeg tužioca.

 

 

 

 

 

U procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka učestvovali su službenici Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), ljekar specijalista sudske medicine, potrebni radnici Komemorativnog centra Tuzla, pripadnici tima Uprave civilne zaštite RS-a, kao i policijski službenici Policijske stanice Srebrenica.

 

 

 

 

 

Istražioci i osoblje Tužilaštva Bosne i Hercegovine učestvuju u postupcima ekshumacija i traženja nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine, saopćili su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.