Naslovna AKTUELNO Zbog pandemije 168 miliona djece u svijetu ne pohađa nastavu u školama

Zbog pandemije 168 miliona djece u svijetu ne pohađa nastavu u školama


Zbog mjera protiv koronavirusa škole za više od 168 miliona djece u svijetu zatvorene su gotovo godinu dana, objavio je UNICEF.

 

 

 

 

 

Prema izvještaju UNICEF-a, škole u 14 zemalja širom svijeta uglavnom su zatvorene od marta 2020. do februara 2021. godine.

 

 

 

 

 

 

Od toga je dvije trećine u Latinskoj Americi i na Karibima gdje je pogođeno skoro 98 miliona školaraca, prenosi agencija dpa.

 

 

 

 

 

“Kako se približavamo jednogodišnjem trajanju pandemije koronavirusa, ponovno se podsjećamo na katastrofalne situacije u obrazovanju koje su stvorile svjetske blokade”, izjavila je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore.

 

 

 

 

 

Upozorila je da svakim danom djeca koja ne mogu pristupiti školovanju sve više zaostaju, a najmarginaliziraniji plaćaju najvišu cijenu.

 

 

 

 

 

UNICEF je upozorio da zatvaranje škola ima pogubne posljedice, a najugroženija djeca riskiraju da umjesto toga budu prisiljena na dječji brak ili dječji rad.

 

 

 

 

Više od 888 miliona djece širom svijeta i dalje se suočava s poremećajima u obrazovanju zbog potpunih i djelomičnih zatvaranja škola.

 

 

 

 

Kako bi skrenuo pažnju na hitnu situaciju u obrazovanju, UNICEF je jučer u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku predstavio model “Učionica za pandemiju”.

 

 

 

 

 

Sastoji se od 168 praznih stolova, a svaki stol predstavlja milion djece koja žive u zemljama u kojima su škole gotovo u potpunosti zatvorene.