Naslovna AKTUELNO Zbog visokih temeperatura izuzetno opasno vrijeme

Zbog visokih temeperatura izuzetno opasno vrijeme

Zbog visokih temperatra koje će u Hercegovini prelaziti i 40 stepeni Celzija danas je upaljen crveni meteolarm. To znači da je vrijeme izuzetno opasno. Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život.

 

 

“Često se informišite o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete date od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere”, navode iz FHMZ-a.

 

 

Toplotni val je stigao u BiH i zemlje u okruženju, što nije netipično za ovaj period.

 

 

Slijede natprosječno visoke temperature zraka, što je potencijalno opasno vrijeme.

 

 

“U Bosni će prevladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U Hercegovini pretežno sunčano. U poslijepodnevnim satima u Bosni je moguć poneki lokalni pljusak sa grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine. U Bosni vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini vjetar jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19, na jugu zemlje do 25, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 30 i 35, na jugu zemlje do 40 stupnjeva”, prognoza je Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

 

 

Za petak se prognozira većinom umjereno oblačno. U poslijepodnevnim satima lokalni pljuskovi sa grmljavinom su mogući širom Bosne i na sjeveru i istoku Hercegovine. Jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20, na jugu zemlje do 26, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 29 i 34, na jugu zemlje do 38 stupnjeva.

 

 

(RTV Lukavac)