Naslovna AKTUELNO Zrak u Lukavcu malo čišći, stiže novo pogoršanje

Zrak u Lukavcu malo čišći, stiže novo pogoršanje

Za dane vikenda i danas u Lukavcu je došlo do nešto manjeg poboljšanja kvalitete zraka. Prema mjerenjima Eko-akcije danas je zrak u našem gradu umjereno zagađen, a smanjene su i lebdeće zagađujuće materije.

 

Značajno su  pale  i koncentracije lebdećih “PM” čestica na području Tuzlanskog kantona. Vrlo visoke koncentracije lebdećih čestica su se najduže zadržale u Sarajevu, Visokom i Ilijašu gdje je trend značajnijeg pada ostvaren tek u nedjelju poslijepodne.


 

Istovremeno sa padom koncentracija PM čestica počele su da rastu koncentracije sumpor-dioksida, što je najizraženije bilo u Tuzli i Zenici.

 

Ipak, i uz značajan pad koncentracija dnevne granične vrijednosti zagađujućih materija u nedjelju su prekoračene gotovo na svim mjernim mjestima, izuzev onih na području Tuzlanskog kantona.

 

Iz FHMZ  ističu da je  danas kvalitet zraka zadovoljavajući imajući u vidu vrijednosti od prethodnih dana i da se može reći da zrak varira od čistog do umjereno zagađenog.

 

Sutra bi trebalo doći ponovno do stabilizacije meteoroloških uslova u centralnoj Bosni i očekuje se rast koncentracija zagađujućih materija u zraku, a sličan scenario se u srijedu očekuje i u sjevernijim područjima.

 

Takvi, nepovoljni uslovi se očekuju do narednog vikenda uz mogućnost kraćeg poboljšanja uslova u četvrtak, saopćeno je iz FHMZ-a.