Naslovna Istaknuto Žrijeb baraža 26. novembra u Cirihu

Žrijeb baraža 26. novembra u Cirihu


Nogometne reprezentacije Engleske, Švicarske, Danske, Njemačke, Francuske, Belgije, Hrvatske, Španije, Srbije i Nizozemske kao pobjednici grupa u evropskim kvalifkacijama plasirale su se na Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine. 

 

U dodatnim kvalifikacijma (baražu) igrat će ekipe koje su osvojile druga mjesta u svojim  grupama –  Italija, Portugal, Rusija, Škotska, Poljska, Švedska, Vels, Sjeverna Makedonija, Turska i Ukrajina, te  Češka i Austrija  preko učešća u takmičenju Lige nacija.

 

U zadnjem kolu kvalifikacija najinteresantnije je bilo u G-grupi u kojoj su se za pozicije borile tri reprezentacije – Nizozemska, Norveška i Turska. Nastup na SP osigurala je Nizozemska koja je na domaćem terenu  pobijedila Norvešku sa 2:0, dok je Turska u Podgorici bila bolja od Crne Gore sa 2:1 i tako izborila mjesto u baražu.

 

Ukrajina je pobjedom u Zenici nad Bosnom i Hercegvinom sa 2:0  izborila drugo mjesto u D-grupi. Šanse za nastup u baražu iz ove grupe imala je i selekcija Finske, ali je istim rezultatom u Helsinkiju poražena od Francuske, koja je tako potvrdila prvo mjesto u grupi.

 

U E-grupi Vels je domaćim remijem s pobjednikom grupe Belgijom (1:1) uspio da sačuva drugo mjesto ispred Češke.

 

Ždrijeb dodatnih kvalifikacija održat će se 26. novembra u 17 sati u Zirihu. Dvanaest ekipa (šest će biti nositelji) će se boriti za tri mjesta za učešće na SP-u.

 

Ekipe će biti podijeljene u tri grupe. U svakoj grupi će se igrati polufinalne i finalne utakmice. Nositelji će polufinale igrati kod kuće, a domaćin finala bit će određen žrijebom. U obje faze dodatnih kvalifikacija igrat će se samo jedna utakmica.

 

Tri  pobjednika grupa osigurat će ulaznice za Mundijal.

 

Polufinalne utakmice igrat će se  24. i 25. marta, a finala 28. i 29. marta./fena