Naslovna AKTUELNO 26. godišnjica Armije RBIH: Lukavac domaćin izložbe eksponata “Domovina u srcu”

26. godišnjica Armije RBIH: Lukavac domaćin izložbe eksponata “Domovina u srcu”

U prostorijama Vlade TK u ponedjeljak 17. septembra  održana je kontituirajuća sjednica Organizacionog odbora za obilježavanje 26. godišnjice osnivanja II Korpusa Armije RBiH.

 

U okviru obilježavanja 26. godišnjice II Korpusa Armije RBiH, u saradnji sa Oružanim snagama BiH od 20. septembra do 1. oktobra u Domu kulture u Lukavcu biće otvorena izložba eksponata II Korpusa ARBiH, pod nazivom „Domovina u srcu“.

 

Prema protokolu dogovoreno je polaganje cvijeća na mezarja i spomen obilježja, izložba eksponata, prijem boraca kod premijera TK i svečana akademija.

 

„Obilježavanje ovako značajnih datuma je važno i za mlađe generacije, kako bi se upoznale sa bližom historijom“, rekao je predsjednik Organizaciong odbora premijer TK Jakub Suljkanović.

 

Podsjećamo, II Korpus Armije RBiH formiran je  29. septembra 1992. godine. Obilježavanje 26. godišnjice II Korpusa počet će desetak dana ranije odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima, polaganjem cvijeća na mezarja i spomen obilježja u svim općinama TK i Podrinju: u Srebrenici, Bratuncu, Zvorniku, Vlasenici  i Milićima.

 

Delegacije će polagati cvijeće na spomen obilježju  na Slanoj Banji u Tuzli i ispred Ministarstva unutrašnjih poslova TK,

 

Kako je potvrđeno  planiran je  obilazak Memorijalnog centra Potočari i mezara prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića na Kovačima u Sarajevu.

 

Svečanom Akademijom 29. septembra u Bosansko-kulturnom centru u Tuzli bit će spuštena zavjesa na 26.  godišnjicu II Korpus Armije RBiH .