Naslovna AKTUELNO 31. Maj obilježava se kao Dana bijelih traka

31. Maj obilježava se kao Dana bijelih traka

Prijedor, ali i cijeli svijet, danas se prisjeća 3.176 ubijenih građana ovog grada, žrtava srpskih vojnih snaga. Među žrtvama je i 102 djece.

 

Vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu naređuje da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, kao i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.


 

„Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice“, glasio je poziv na radiju.

 

“Dan bijelih traka – 31. maj” i ove godine bit će obilježen mirnom protestnom šetnjom preživjelih Prijedorčana na Gradskom trgu, a kako je najavljeno, kao i u još 50 gradova širom svijeta.

 

Fokus ovogodišnjeg obilježavanja će biti na 102 ubijene prijedorske djece i inicijativu roditelja da se postavi dostojno spomen-obilježje ubijenim mališanima u centru Prijedora, iako gradske vlasti već dugo odbijaju to da urade.

 

“Dan bijelih traka” bit će obilježen i u Beogradu, uličnom akcijom “Žena u crnom“, uz veliko osiguranje policije.

 

(RTV Lukavac/agencije)