Naslovna AKTUELNO Čamdžića kuća u Puračiću je nacionalni spomenik BiH + VIDEO

Čamdžića kuća u Puračiću je nacionalni spomenik BiH + VIDEO

Čamdžića kuća u Puračiću 2016. godine je od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

 

Ova građevina iz 19. vijeka je, pored Hrama svetog proroka Ilije (Srpska pravoslavna crkva) u Puračiću, drugi nacionalni spomenik, što će doprinijeti značajnijoj valorizaciji Puračića kao potencijalno zanimljive turističke destinacije.


 

Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona je Čamdžića kuću predstavio u okviru izložbe „Kuća sjeveroistočne Bosne“, koja sadrži i pano i maketu koju su izradili učenici Građevinsko-geodetske škole Tuzla.

 

O Čamdžića kući su pisali Mihad Sakić, Adi Ćorović i Semir Hadžimusić u radu „Čamdžića kuća – kulturno-historijsko naslijeđe Puračića“, Zbornik radova sa naučnog skupa Kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe općine Lukavac, održanog 2016. godine.

 

Današnji vlasnik Čamdžića kuće i čovjek koji se o njoj  stara je Hasan (Osmana) Čamdžić, rođen 1948. godine.

 

Hasanov otac Osman ( rođen 1911. godine) cijeli život je proveo u ovoj kući, baš kao i njegov otac Mustafa i djed Osman Čamdžić.

 

U blizini kuće nalazi se nekoliko starih nišana, od kojih jedan, lijepo ukrašen s turbanom, pripada Osmanu Čamdžiću, koji je rođen sredinom 19. stoljeća, a tu sahranjen 1920. godine.

 

Čamdžića kuća u Puračiću predstavlja jednu od rijetkih sačuvanih brvnara sa čardakom u Bosni i Hercegovini. Objekat ima veliku historijsku, ali i ambijentalnu vrijednost u okviru Čamdžića mahale u Puračiću.

 

(RTV Lukavac)