Naslovna AKTUELNO Delegacija Vlade TK boravila u GIKIL-u + VIDEO

Delegacija Vlade TK boravila u GIKIL-u + VIDEO

U želji da saznaju koje su procedure poduzete i kakva je trenutna situacija nakon ekološkog incidenta u Lukavcu delegacija Vlade Tuzlanskog kantona posjetila je Global Ispat Koksnu Industriju d.o.o. Lukavac (GIKIL).

 

Oštećenje cijevi nastalo u srijedu ujutro, kada je dio nadkatranske vode iscurio iz rezervoara i onečistio vodotok, u međuvremenu je sanirano, konstatovali su predstavnici Vlade TK.


 

U GIKIL-u su boravili  ministar privrede Osman Puškar, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Admir Huskanović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mufid Klinčević.

 

Tokom sastanka sa menadžmentom GIKIL-a, kojem su prisustvovali i predstavnici Kantonalne uprave civilne zaštite, Općinskog vijeća Gračanica, te Saveza ribolovaca TK, ministar Puškar je istaknuo da će Vlada TK kao 49%-tni vlasnik poduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti, mjere koje podrazumijevaju odgovornost i inspekcijski nadzor.

 

Prema riječima izvršnog direktora za zajedničke usluge Suada Imamovića Federalna inspekcija je bila  na terenu, uzela uzorke vode za analizu a u GIKIL-u još nemaju povratnih informacija.

 

Ministar Huskanović napomenuo je ovom prilikom da je izdavanje okolinske dozvole i inspekcijski nadzor GIKIL-a u nadležnosti Federalnog ministarstva okoliša ali se Vlada TK želi uključiti u rješavanje problema kako bi spriječili slične incidente u budućnosti. Neophodno je, prema mišljenju ministra Huskanovića, uključivanje šire društvene zajednice, od državnog i federalnog nivoa do Federalnog fonda za zaštitu okoliša.

 

Ministar Klinčević zatražio je ovom prilikom informacije koje se tiču uticaja nadkatranske vode na živi svijet u vodotoku rijeke Spreče te informaciju o kontinuiranoj inspekcijskoj kontroli.

 

Funkcionisanje privrede, rečeno je ovom prilikom, nalazi se u priortetima aktivnosti Vlade Tuzlanskog kantona, ali zdravlje građana je mnogo više na toj ljestvici.

 

(RTV Lukavac/Vlada TK)