Naslovna AKTUELNO MUP TK priveo Tarika Arapčića i Mirsada Jarakovića

MUP TK priveo Tarika Arapčića i Mirsada Jarakovića

Arapčić je priveden u Lukavcu u sklopu akcije MUP-a TK, a osim Arapčića priveden je i direktor Doma zdravlja u Lukavcu Mirsad Jaraković.

Iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona kazali su nam da je u toku kriminalistička obrada privedenih osoba te da su izvršeni pretresi službenih prostorija Doma zdravlja u Lukavcu i drugih prostorija koje koristio direktor Jaraković.

“Izvršen je pretres i putničkog motornog vozila kao i lični pretres Tarika Arapčića. Arapčić se sumnjiči da je počinio krivično djelo primanje dara radi trgovine utjecajem, a direktor Doma zdravlja za krivično djelo za zloupotrebu položaja i ovlaštenja. Sve se vezuje za određene nezakonitosti prilikom zapošljavanja u Domu zdravlja Lukavac”, rečeno nam je u Tužilaštvu TK.

Postupajući po Naredbama Općinskog suda u Lukavcu dana 31.05.2018.g., policijski službenici Uprave policije MUP TK-a ( Sektora kriminalističke policije) su izvršili pretres na nekoliko lokacija na području Općine Lukavac, pretres  službenih prostorija  JZU “Dom Zdravlja” Lukavac i pretres osoba.


Tom prilikom su pronađeni različiti predmeti važni za krivični postupak, mobilni telefonski uređaji, Ugovori o radu, ljekarski nalazi i dr. Takođe su izvršili saslušanje niza svjedoka na okolnosti koje su im poznate u vezi predmetnog slučaja te ispitivanje osumnjičenih T.A. i M.J., zbog postojanja osnova sumnje da je T.A. iz Lukavca počinio krivično djelo – Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem iz člana 382, stav 2 KZ FBiH, a M.J., krivično djelo  – Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. u vezi sa članom 28. KZ FBiH.

Ministarstvo unutrašnjih poslova TK-a će nastaviti dalje aktivnosti na prikupljanju predmeta i tragova važnih za krivični postupak a po okončanju istrage Kantonalnom tužilaštvu TK će se dostaviti odgovarajući Izvještaj sa dokazima.