Naslovna AKTUELNO Visoke temperature zraka utiču na zdravlje

Visoke temperature zraka utiču na zdravlje

Visoke temperature zraka koje su prisutne već nekoliko dana u našoj zemlji loše utiču i na zdravlje ljudi. Na oprezu bi trebale biti  starije osobe, trudnice i mala djeca.

 

Za veći dio Bosne i Hercegovine u narednom periodu najavljene su visoke temperature zraka, zbog čega je  Federalni hidrometeorološki zavod  izdao narandžasto upozorenje. Upozorenje važi u periodu od 14 do 17 sati kada se građanima preporučuje reducirano kretanje.



 

Maksimalnu pažnju treba posvetiti zaštiti zdravlja usljed visokih temperatura, mišljenja su i ljekari, i upozoravaju na moguće neželjene posljedice, naročito kada je riječ o toplotnom udaru.

 

Zbog visokih temperatura i povećanog gubitka tečnosti znojenjem, ljeti je tijelu i koži potrebna količina vode od najmanje dva litra dnevno, što je otprilike osam čaša, ali  je potrebno  unositi tečnost polako, u manjim količinama i pri tome izbjegavati alkoholna, gazirana i zaslađena pića, koja će samo pojačati gubitak tekućine iz tijela.

 

Ljekari   preporučuju da se pored unosa  tečnosti, jede lagana hrana bogata vitaminima i ne preteruje sa fizičkim aktivnostima. Tokom ljetnih dana  treba paziti na čuvanje i pohranjivanje namirnica, koje također zbog nepravilnog čuvanja mogu uzrokovati određene zdravstvene tegobe.

 

Djeca su posebno osjetljiva zbog toga što kod njih nije dobro razvijen termoregulacioni sistem pa teško kompenziraju visoke temperature zraka. Djeca bi trebala biti dobro hidrirana i zaštićena od sunca.

 

Pored trenutnih visokih temperatura građani Lukavca su izloženi i svakodnevnom zagađenju zraka koje također utiču na zdravlje stanovnika.  Dr Nermin Begić iz JZU Doma zdravlja Lukavac,  savjetuje građanima kad god su u mogućnosti da u ranim jutarnjim i poslijepodnevnim satima borave u prirodi, u višim predjelima izvan  gradske zone.

 

Ljeti su česti ugrizi ili ubodi različitih insekata koji se mogu manifestovati crvenilom i svrbežom kože, te velikim bolnim otokom. U većini slučajeva stanje se smiri i prođe nakon stavljanja hladnih obloga i umirujućih krema na mjesto otoka.