Naslovna AKTUELNO Ambasada Kine o koronavirusu: Spremni smo na saradnju s vlastima BiH

Ambasada Kine o koronavirusu: Spremni smo na saradnju s vlastima BiH


Ambasada Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini saopćila je danas da raspolaže informacijama da su kineski državljani koji borave i rade u Bosni i Hercegovini, a trenutno se nalaze u Kini, dobrovoljno predložili inicijative i mjere izolacije u trajanju od 15 dana nakon povratka u Bosni i Hercegovini, stroge zaštite od virusa i pažljivog nadgledanja vlastite zdravstvene situacije.

 

U saopćenju se navodi da su od izbijanja upale pluća uzrokovane novim koronavirusom, vlasti u Kini slučaju pridavale veliki značaj.

“Predsjednik Xi Jinping dao je važne upute za poduzimanje odlučnih mjera za suzbijanje epidemije. Kineska vlada je poduzela djelotvorne i naučne mjere za sprečavanje i kontrolu. Mi smo odlučni i uvjereni da ćemo uspješno kontrolirati epidemiju i suzbiti širenje virusa. Otvorenim, transparentnim i vrlo odgovornim odnosom prema globalnom zdravlju i sigurnosti, resorne institucije kineske strane su odmah obavijestile Svjetsku zdravstvenu organizaciju, relevantne države i regije Hong Konga, Makaoa i Tajvana o informacijama o stanju epidemije, te u najkraćem roku podijelile gene novog koronavirusa i održavale blisku komunikaciju s međunarodnom zajednicom”, navodi se u saopćenju.