Naslovna AKTUELNO Potpisan Sporazum o međusobnoj saradnji između Općine Lukavac i Caritasa Švicarske

Potpisan Sporazum o međusobnoj saradnji između Općine Lukavac i Caritasa Švicarske

U kabinetu Općinskog načelnika Edina Delića potpisan Sporazum o međusobnoj saradnji između Općine Lukavac i Caritasa Švicarske na projektu „Socio-ekonomsko osnaživanje, suprotstavljanjem energetskom siromaštvu“, u sklopu projekta „Inovacije u EE i OIE za bolje prilagođavanje klimatskim promjenama i smanjenje siromaštva“.

 

Partnerska organizacija je CEE – Centar za ekologiju i energiju Tuzla.


 

Ovo je nastavak saradnje između Općine Lukavac i Švicarskog Caritasa, a Općina Lukavac će učestvovati u dijelu nabavke led sijalica, dok će ostali dio pokriti Švicarski Caritas iz svog budžeta.

 

Projekt menadžer projekta energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije organizacije Švicarski Caritas Sarajevo, gospodin Fuad Imamović kazao je: „Sa zadovoljstvom sam danas potpisao Sporazum sa Općinom Lukavac, jednom od šest općina iz Tuzlanskog kantona u kojima će se realizovati jedna od aktivnosti Švicarskog Caritasa u našem projektu korištenja obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.“

 

Gospodin Imamović dodao je da će aktivnosti ovog projekta biti primjena inovativnih tehnologija u korištenju obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, edukacija, korištenje obnovljivih izvora energije u poljoprivredi, te razvoj jednog održivog modela plastenika grijanih toplotnim pumpama.

 

Aktivnosti koje će se provoditi na općini Lukavac odnose se na energetsko siromaštvo. U tom dijelu projekta obići će se 1500 domaćinstava sa područja općine Lukavac, a obilazak će izvršiti obučeni volonteri. Prilikom posjete, domaćinstvima će se podijeliti set od četiri led sijalice i set printanog informativnog materijala o boljem i efikasnijem korištenju energije. Volonteri će biti obučeni da izvrše provjeru potrošnje uređaja u svakom domaćinstvu i izvršit će uvid u račune za potrošene energente u proteklom periodu.

 

Cilj je da se kroz ankete i analize u prvoj i drugoj posjeti nakon godinu dana napravi uvid u stanje potrošnje energije u Tuzlanskom kantonu, te da se u okviru tih aktivnosti uvidi koji je procenat ljudi koji sebi ne mogu priuštiti dovoljne količine energije ili koje troše, koje bacaju, koje neefikasno koriste. Volonteri će prikupljajući podatke, dajući savjete popuniti bazu kako bi se imali podaci i kako bi se išlo prema donosiocima odluka da uvrste i taj problem siromaštva, te da se uvidi da li postoje načini da se taj problem riješi.

 

Općinski načelnik dr.sc. Edin Delić ovom prilikom istakao je da je ova saradnja primjer da Općina Lukavac nastoji biti dio svake dobre inicijative, te da je energetska efikasnost jedan vrlo vitalan i značajan segment društva koji posebno ima utjecaja na dvije dimenzije, kada je u pitanju općina Lukavac. Prva dimenzija je okolinska, a druga dimenzija je ekonomska. „Ovo je jedna od inicijativa u kojima građanima pokušavamo objasniti da je energetsko rasipanje nešto što nas ugrožava i biološki, štetnim emisijama i ekonomski u smislu nemogućnosti daljeg razvoja“, dodao je Općinski načelnik dr.sc. Edin Delić.