Naslovna AKTUELNO Apel Organizacionog odbora: Dođite u Srebrenicu mimo 11. jula da zaraza ne...

Apel Organizacionog odbora: Dođite u Srebrenicu mimo 11. jula da zaraza ne bi zasjenila godišnjicu

Organizacioni odbor 25. godišnjice genocida u Srebrenici održao je danas posljednji sastanak uoči dženaze 11. jula. Nakon sastanka je istaknuto da je bilo mnogo dilema, ali da je zajednički stav da se godišnjica obilježi uz poštovanje svih mjera.

 

“Apelujem na sve koji su planirali i žele doći da dođu mimo 11. jula, da bismo uspjeli iskontrolisati sve mjere kako ne bi došlo do širenja zaraze što bi zasjenilo godišnjicu”, kazao je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora.

 

Aktivnosti kreću već sutra okupljanjem veterana 28. divizije u Nezuku, a 8. ujutro kreće Marš mira koji će imati manji broj učesnika i bit će podijeljen u grupe.

 

 

“Odlučili smo napraviti komemoraciju u dva dijela, kako bi moglo prisustvovati dva puta po 50 osoba i moći će doći samo oni koji su dobili poziv i koji su potvrdili da će doći. Na vjerski dio programa doći će samo članovi porodica žrtava koje će biti ukopane”, rekao je Fejzić.

 

Zbog epidemije koronavirusa značajno je smanjen broj učesnika u Maršu mira, ali trase i kampovi su spremni.

 

 

“Kada se prekosutra pojave u Nezuku dobit će anketne obrasce i mjerit će im se temperatura. Kolonu marša mira uvest će majke Srbrenice koje su najzaslužnije za Memorijalni centar i procesuiranje zločinaca”, kazao je Munib Habibović, predsjednik pododbora za Marš mira.

 

Podsjećamo, u Memorijalnom centru Potočari ove godine će biti ukopano osam žrtava genocida.