Naslovna AKTUELNO Sindikat bh. nogometaša: Vlada Federacije BiH je okrenula leđa sportu

Sindikat bh. nogometaša: Vlada Federacije BiH je okrenula leđa sportu

Ekonomske posljedice izazvane pojavom COVID-19 pandemije u Bosni i Hercegovine i svijetu uticati će na budućnost sporta, upozoravaju iz Sindikata profesionalnih nogometaša BiH.

 

 

“I dok su brojne druge države donijele jasne programe za spas sporta, prepoznajući upravo sport kao bitan stub ekonomije, Vlada Federacije BiH je svojim ‘Korona zakonom’ uskratila sportskim klubovima mogućnost apliciranja za pomoć. Bh. klubovi su registrovani kao udruženja, a taj oblik registracije pravog lica ne može se prijaviti na programe podrške i ublažavanja ekonomskih posljedica Vlade FBiH. Nedostatak planske i sistemske pomoći za sportske klubove pokazuje svoje prve destruktivne ishode. Tako je NK Metalleghe BSI iz Jajca bio primoran da obustavi takmičenje u Prvoj ligi FBiH upravo zbog finansijske nemogućnosti da učestvuje u pomenutom takmičenju”, poručili su iz Sindikata.

 

 

 

Još nekoliko klubova iz FBiH bit će primorano na takav poslovni potez, koji vodi ka smanjenju broja radnih mjesta u sportu, preciznije u nogometu i umanjenom broju aktivnih nogometaša u seniorskim i omladinskim kategorijama.

 

 

 

“Također, donošenjem mjera, bez bilo kakve konsultacije sa sportskim klubovima i relevantnim partnerima iz sporta, Vlada FBiH donijela je više štete nego koristi sportskim klubovima. Primjera radi, pomjeranje obaveze plaćanja poreza u budžet Federacije BiH je pomjereno na datum koji pada dan prije UEFA-inog roka za dostavljanje potvrde o izmirenim obavezama prema državi. Dakle, konsultacija s klubovima, koji trebaju predstavljati državu BiH i FBiH u međunarodnom takmičenju, bila je prijeko potreba, s obzirom na to da obaveze koje će dočekati klubove dan prije UEFA-inog roka predstavljaju veliki teret na već ugroženo poslovanje, zbog izostanka bilo kakve pomoći”, istakli su te poručili:

 

 

 

“Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH apeluje na Vladu FBiH i nadležno Ministarstvo kulture i sport, da poduzmu hitne mjere kako bi sačuvale sport u ovom dijelu BiH, kojem su okrenuli leđa i doveli do toga da je budućnost brojnih kolektiva, radnih mjesta i porodica ugrožena!”