Naslovna AKTUELNO Apel za pomoć porodici Husarić iz Gnojnice (VIDEO)

Apel za pomoć porodici Husarić iz Gnojnice (VIDEO)

Teška životna priča porodice Husarić iz Gnojnice nikog neće ostaviti ravnodušnim. 51- Godišnji Behader bivši je pripadnik Armije RBiH koji je cijeli ratni vijek služio domovini, a danas bez ikakvih primanja jedva da preživljava. Zajedno sa suprugom i dvoje djece živi isključivo zahvaljujući pomoći dobrih ljudi, a kao da život nije bio dovoljno surov ovaj bivši borac obolio je od karcinoma.

 

Starija kćerka iz porodice Husarić završila je ekonomsku školu i trenutno je nezaposlena, dok mlađi sin zbog teških životnih okolnosti nije nastavio srednjoškolsko obrazovanje. 

Pored svih životnih poteškoća među najvećim problemima sa kojima se susreću su i neuslovni životni uslovi. Stara trošna kuća previše je oronula, te svakog trenutka prijeti opasnost od urušavanja plafona i zidova, ali i izbijanja požara zbog loših instalacija što se jednom već i dogodilo.

 

Behader kao bivši borac do sada nije mogao ostvariti nikakva prava, a tek danas stigla mu je prva nadoknada za demobilisane borce sa zaostacima. Prije rata je dvije godine radio u jednom od lukavačkih industrijskih pogona, a poslije rata 10 godina u privatnoj firmi. Danas zbog narušenog zdravlja raditi ne može, te pokušava da ostvari prava na invalidsku penziju

 

Akciju prikupljanja pomoći za ovu porodicu pokrenula je grupa mještana koja se  i ranije brinula za njihove potrebe, a u narednim danima cilj je da se pokrene i humanitarni broj putem kojeg bi se prikupila sredstva za izgradnju stambenog objekta jer postojeći nije moguće renovirat. Također, sve pojedinačne donacije i pomoći mogu se ostvariti putem kontakt osobe na broj  061/429-651, a i posjetom porodici u Gnojnici.

 

Ekipa RTV Lukavac posjetila je ovu porodicu, a video prilog je pripremila Suada Imamović:

 

 

 

(RTV Lukavac)