Naslovna AKTUELNO Beč spreman za strožija pravila

Beč spreman za strožija pravila


Austrija je prije nekoliko dana produžila lockdown te uvela strožija pravila o socijalnoj distanci i nošenju maski. Od danas se u supermarketima, apotekama, benzinskim pumpama i u javnom prevozu moratju nositi maske tipa FFP2. Pored toga, uposlenici u brojnim sektorima od danas moraju jednom sedmično poslodavcima dostavljati dokaze o negativnom rezultatu testa na koronavirus.

Riječ je o nastavnom osoblju koje ima direktan kontakt sa učenicima, svim uposlenicima u skladištima koji ne mogu držati minimalnu udaljenost od 2 metra, uposlenicima u maloprodaji koji su u direktnom kontaktu s kupcima (supermarketi, pekare, trafike, apoteke itd.), uposlenicima dostavne službe te poštari, električari, taksisti i drugi uposlenici koji imaju kontakt sa strankama.

Kako je u pitanju veliki broj ljudi koji će se morati redovno testirati, Grad Beč je odlučio otvoriti još jedan testni centar. Pored postojećih takozvanih ulica za testiranje kod stadiona “Ernst-Happel” i kongresnog centra “Austria Center”, od danas su otvorene i dvije ulice za testiranje kod gradske dvorane “Stadthalle”. Ulice za testiranje otvorene su od ponedjeljka do nedjelje od 06:00 do 21:00 sati, kod kongresnog centra od 07:00 do 19:00 sati, a termin za testiranje je moguće zakazati online.

“Pored ove dvije nove testne ulice, u sljedećih nekoliko dana planiramo otvoriti i dodatne lokacije za testiranje na više mjesta po gradu”, najavio je Peter Hacker, član gradske vlade za socijalna pitanja, zdravstvo i sport.

 

 

 

 

“Ponovi lockdown značio bi velike finansijske gubitke za Beč i gubitak desetina hiljada radnih mjesta. Zajedno s Gradom Bečom razvili smo testnu strategiju kako bismo to spriječili. Sada moramo udružiti snage kako bismo revitalizirali grad i učinili Beč međunarodno sigurnom metropolom da bi našim turističkim preduzećima omogućili početak nakon zaključavanja”, rekao je Alexander Biach, advokat Bečke privredne komore.

 

 

 

 

Od 18. januara Grad Beč je organizovao i testiranje na koronavirus pomoću testa grgljanjem u vrtićima i školama širom grada. Od danas se planira i akcija testiranja privatnim vrtićima, državnim i privatnim školama, a pored učitelja i nastavnika testiraju se i svi uposlenici škola. Opcije testiranja bit će ponuđene i gradskim službenicima Grada Beča koji imaju kontakt sa strankama.