Naslovna AKTUELNO Vakcina protiv korone u svijetu već nedostaje, a BiH još nije ni...

Vakcina protiv korone u svijetu već nedostaje, a BiH još nije ni počela


Potražnja za vakcinama rapidno raste od momenta kada je počela vakcinacija i kada se uvidjelo da nema većih nuspojava. Razloga za taj rast i bržu potrošnju vakcina nego što ih je moguće proizvesti je mnogo. Jedan od razloga svakako su rekordni brojevi umrlih u SAD-u; Bidenovo obećanje, kao i obećanje drugih političara da će početi masovnu vakcinaciju, što bi im učvrstilo moć u državi; kapitalizam; strah od novog vala koronavirusa za koji se vjeruje da je zarazniji i smrtonosniji; nedostatak odobrenih vakcina…

Jednostavno nema dovoljno odobrenih vakcina da zadovolje ogromnu potražnju i to se vjerovatno neće promijeniti narednih nekoliko mjeseci.

Obustava imunizacije u EU i smanjene isporuke vakcina

U Evropi su za sada odobrene samo dvije vrste vakcina, a to su Pfizerova i Modernina. Iz ovih kompanija su nedavno izvijestili o tome da su primorani smanjiti isporuke vakcina zbog nedostatka, nakon čega je u mnogim evropskim državama obustavljena vakcinacija, odnosno podjela prve doze.

Osim usporavanja proizvodnje ove dvije odobrene vakcine i AstraZeneca, za koju se očekuje odobrenje krajem ovog mjeseca, je saopćila da će imati manje pošiljke nego što su to prvobitno očekivali. Kao razlog su naveli “smanjenu proizvodnju na lokacijama koje pripadaju evropskom lancu snabdijevanja”.

Kompanijama će biti pravi izazov dostići dogovorenu i planiranu količinu, pogotovo ako se uzme u obzir da je trenutna dinamika upola sporija od očekivane i da u svakom momentu mnogo toga može krenuti po zlu.

Čemu BiH da se nada?

 

 

 

 

Ovakva dešavanja u svijetu i Evropi otvaraju pitanje šta će biti s Bosnom i Hercegovinom za koju se već dokazalo da nije ni na jednoj listi prioriteta, kao i to da vlasti dugo nisu imale potrebu da se bore za svoje stanovništvo.

Dugo smo se oslanjali samo na COVAX i EU mehanizme, koji su očigledno zakazali. Prvi zbog kapitalizma i prilagođavanja kompanija zemljama koje imaju novac, a drugi zbog toga što su zemlje Evropske unije prioritet.

Da smo nastavili biti pasivni u nabavci vakcina, male su vjerovatnoće da bi nam vakcine stigle, a samim tim i imunizacija počela prije aprila, a sve i kad bi stigle ranije, pitanje je koliko bismo doza dobili, pogotovo ako se uzme u obzir da je COVAX uspio omogućiti svega 40 miliona doza za 190 zemalja.

Nakon nedavnog sastanka predstavnika entiteta sa Zoranom Tegeltijom i Ankicom Gudeljević otvorila nam se mogućnost da dobijemo bar kineske i ruske vakcine.

Problem ovih dviju vakcina, dokazalo se, nije u njihovoj učinkovitosti ili rizičnosti, s obzirom na to da se širom svijeta ljudi uspješno vakcinišu njima, nego u zakonskim regulativama i odlučnosti Evropske unije da ne dozvoli Rusima i Kinezima da pomognu.

Mnoge države, uglavnom izvan EU, su odlučile dati svoje povjerenje Rusima i Kinezima, pogotovo kada su vidjele da i oni vakcinišu svoje stanovništvo i da uspješno provode taj proces već neko vrijeme. No, EU ostaje uporna u tome da ne odobri Sputnik i kineske vakcine.

Ukoliko ostanu pri takvom stavu, to bi moglo dovesti do drugog problema, a to je da EU, u pogledu ograničenja, neće priznavati da smo vakcinisani ukoliko to ne bude neka od odobrenih vakcina, što u konačnici znači i zabranu putovanja u zemlje EU.

Loša strana trenutne situacije je monopolističko ponašanje zapadnih zemalja, no ona dobra je to što bi još tri vakcine ubrzo mogle dobiti odobrenje Evropske unije. Johnson & Johnson bi uskoro trebalo da objavi svoje rezultate, kao i AstraZeneca i Novavax. Njihove količine bi umnogome rasteretile trenutnu potražnju.