Naslovna Magazin Bečki putnici među najpoštenijim u Evropi

Bečki putnici među najpoštenijim u Evropi

Više od 100 revizora svakodnevno provjerava ispravnosti putničkih karata u sredstvima javnog prijevoznika “Wiener Linien”.

Tako su i protekle godine, uprkos pandemiji, na svim stanicama i u vozilima kontrolisane karte. U 2020. godini se samo dva posto putnika vozilo “na crno”. Kao i 2019. godine udio putnika koji se “švercaju” ostaje na jako niskom nivou, jednom od najnižih u Evropi.

Od marta protekle godine, koronavirus je izmijenio navike kretanja. Uposlenici “Wiener Linien” su se prilagodili novonastaloj situaciji i prilikom kontrola održavali sigurnosnu udaljenost. U toku 2020. izvršeno je 3,1 milion provjera, dok ih je 2019. godine bilo oko 4,9 miliona. Putnici koji nisu posjedovali važeću kartu kažnjeni su iznosom od 105 eura. Ukoliko kaznu nisu platili na licu mjesta, iznos se povećao na 115 eura, prenosi Eurocomm PR Sarajevo.


Putnici “Wiener Linien-a” se ubrajaju u najpoštenije u Evropi, čemu prije svega doprinosi odličan odnos cijene i učinka javnog prevoznika. Godišnja karta za javni prevoz u Beču košta 365 eura. U Berlinu je protekle godine oko tri posto putnika uhvaćeno bez važeće karte, u Hamburgu i Frankfurtu oko pet posto. U Parizu ta stopa iznosi čak 10 posto.