Naslovna Magazin Japan uvodi vanredno stanje u cilju suzbijanja širenja koronavirusa

Japan uvodi vanredno stanje u cilju suzbijanja širenja koronavirusa

Japan je u četvrtak proglasio ograničeno vanredno stanje u glavnom gradu Tokiju i tri susjedne prefekture kako bi zaustavio širenje koronavirusa, nadajući se da će oštrije restrikcije od ranije nametnutih ovaj put suzbiti broj zaraženih.

Vlada ove zemlje saopćila je da će jednomjesečna vanredna situacija trajati od petka do 7. februara u Tokiju i prefekturama Saitama, Kanagawa i Chiba, pokrivajući oko 30 posto stanovništva zemlje. Ograničenja imaju za cilj borbu protiv prenosa koronavirusa u barovima i restoranima, za koja vlada kaže da su glavna rizična područja.

Vlada premijera Yoshihide Suga nastoji ograničiti štetu trećoj najvećoj ekonomiji na svijetu, nastojeći jednom zauvijek pobijediti virus, budući da se očekuje održavanje odgođenih ljetnih olimpijskih igara.

“Globalna pandemija bila je jača nego što smo očekivali, ali nadam se da ćemo ovo moći prevladati. Da bi to uradili, moram tražiti od građana da izdrže ova ograničenja “, rekao je Suga na televizijskoj konferenciji za novinare.