Naslovna AKTUELNO BH Fanaticosi pružili podršku Ivici Osimu: Nismo zaboravili vašu ruku spasa

BH Fanaticosi pružili podršku Ivici Osimu: Nismo zaboravili vašu ruku spasa

Najpoznatija navijačka grupa reprezentacije BiH, popularni BH Fanaticosi, pružili su podršku legendarnom Ivici Osimu koji prema novom Statutu Nogometnog saveza BiH neće moći biti član Odbora za posredovanje i savjetovanje.

 

 


 

 

 

Iako će ostati počasni predsjednik, 79-godišnji Osim ne ispunjava uslov da obavlja funkciju u nekom od tijela NS BiH, jer prema novom Statutu u organe i tijela NS BiH ne mogu biti izabrani stariji od 75 godina.

 

 

 

 

 

“Gospodine Osim, mi nismo zaboravili Vašu ruku spasa u trenucima mraka!

 

 

 

 

 

Izbacili ste čovjeka koji vam je omogućio te fotelje!

 

 

 

 

 

A mi nismo od jučer!

 

 

 

 

 

Ivica Osim je i prezime koje je dovoljno samo izgovoriti, a to će automatski donijeti salvu pohvala i aplauza širom svijeta. Po svakoj logici, najveće počasti bi trebale dolaziti iz njegove rodne Bosne i Hercegovine, ali ne – najveće počasti dolaze iz drugih zemalja svijeta, iz dalekog Japana, iz Austrije i mnogih drugih. Sve to zbog njegove karijere, njegovog znanja, njegovog karaktera. Orden Izlazećeg Sunca dobijen od strane japanske vlade dovoljno govori. Dovoljno govori i ulica u Grazu koja nosi njegovo ime. Najviše govori njegovo historijsko obraćanje medijima u jeku agresorskih napada na Sarajevo. Mala smo država sa puno heroja i još više izdajnika. Nisu cijenjeni dovoljno i na ovaj način će se potrošiti. Za kraj, nikada ne otpisujte pobjednike – uvijek su tu i neće odustati do posljednjeg daha!”, navodi se u poruci BH Fanaticosa objavljenoj na Facebooku.

 

 

 

 

 

Podsjetimo, Nogometni savez Bosne i Hercegovine je 25. augusta održao Skupštinu na kojoj je izmijenjen Statut, a nakon više od tri mjeseca je i objavio koje su promjene napravljene.

Najvažnija odluka je promjena člana 38, prema kojem su za kvorum i donošenje odluka i stupanja na snagu, potrebne dvije trećine glasova članova Izvršnog odbora, od kojih jedan glas mora biti iz FSRS i dva glasa iz NS FBiH, a i tu glas moraju dati po jedan predstavnik iz kantonalnog i jedan predstavnik iz županijskog saveza.

Tako je de facto kreiran sportski “treći entitet” i Statut prema kojem se odluke donose na osnovu političkih i nacionalnih interesa.

 

 

 

 

 

Podsjetimo, 2011.godine FIFA i UEFA suspendovali su NS BiH upravo zbog nacionalnog ključa, odnosno mogućnosti da jedan nacionalni korpus blokira važne odluke za napredak bh. nogometa.