Naslovna AKTUELNO Bh. košarkašice nakon 22 godine igraju na Eurobasketu

Bh. košarkašice nakon 22 godine igraju na Eurobasketu

Nakon 22 godine ženska košarkaška reprezentacija BiH će ponovo igrati na Eurobasketu. Nakon priprema u Tuzli, naša selekcija putuje za Beograd odakle će u ponedjeljak krenuti za francuski Strazbur gdje će igrati svoje utakmice u okviru grupe C.

 

Selektor Goran Lojo, sa kojim je KS BiH produžio ugovor na još dvije godine, zadovoljan je obavljen pripremama:


 

“Nakon 35 dana priprema odradili smo ono što smo planirali. Konačno smo kompletirani u ponedjeljak kada nam se priključila Jones. Sve treninge u Tuzli smo odradili i sutra putujemo u Beograd. Zdravstveni bilten u ekipi je povoljan. Sve igračice su spremne i dale su svoj maksimum tokom priprema. Sada nam predstoji najteži dio na kojem treba da pokažemo sve ono što smo radili, ato je predstojeći Eurobakset koji počinje narednog četvrtka”.

 

Prvi cilj na Eurobasketu je da se ostvari bar jedna pobjeda koja bi trebala biti dovoljna za plasman u drugi krug takmičenja.

 

Atmosfera u ekipi je odlična što su potvrdile i reprezentatike Jonquel Jones, Milica Deura i Marica Gajić koja je uspjela da se oporavi od povrede i spremna dočekuje Evropsko prvenstvo:

 

“Nisam očekivala da ću moći ispratiti ritam treninga i ono što su djevojke trebale izdržati. Međutim, sa dodatnim terapijama, sa motivacijom i podrškom koju jedna drugoj uvijek pružamo izdržala sam sve i mislim da sam spremna za Eurobasket”.

 

Kapiten naše reprezentaciej Milica Deura je dodala:

 

“Puno puta smo istakli da ovu ekipu zaista krasi ta sjajna atmosfera i ta hemija i mislim da svakim novim danom, svakim novim treningom mi to još poboljšavamo. Mislim da će na Evropskom prvenstvu to tek da bude vidljivo. Uz kvalitet koji posjedujemo i taj timski duh mislim da će atmosfera još više da nam pomogne da ostvarimo tu jednu pobjedu koja nam je dovoljna za prolazak u drugi krug”.

 

“Uklapam se dobro u ekipu i naši prijašnji rezultati govore tome u prilog. Očekujem da dobro igramo i da pobejdiomo dosta utakmica”, riječi su Jonquel Jones.

 

I Razija Mujanović tim menadžer ženskih košarkaških selekcija BiH zadovoljna je odrađenim pripremama i formom naših reprezentativki, dok je generalni sekretar KS BiH Amer Čolan zahvalio svima onima koji su pomogli u zatvaranju finansijske kontrukcije za pripreme i učešće reprezentacije na Eurobasketu.

 

Reprezentacija BiH je u Grupi C na Evropskom prvenstvu zajedno sa selekcijama Belgije, Slovenije i Turske. Prvenstvo otvaramo 17. juna protiv prvog favorita u grupi reprezentacije Belgije.