Naslovna AKTUELNO BiH izvozi manje nego prethodne godine

BiH izvozi manje nego prethodne godineIzvoz iz Bosne i Hercegovina u prvih sedam mjeseci ove godine manji je za 1,1 posto u odnosu na isti period lani, objavili smo ovih dana na osnovu podataka Agencije za statistiku BiH.

 

No, kada se analiziraju podaci po mjesecima, dolazi se do još više zabrinjavajućeg podatka, a da to je da u posljednja dva mjeseca izvoz doživljava pravi krah.

 

Julski izvoz iz BiH manji je za čak 6,6 posto nego u istom mjesecu prošle godine. Ovo je najveća stopa pada izvoza u jednom mjesecu u posljednjih nekoliko godina. BiH je u julu izvezla robe u vrijednosti od oko milijardu i pet miliona KM, što je za oko 70 miliona maraka manje nego u julu 2018.

 

Izvoz u junu imao pad od 5,6 posto u odnosu na juni 2018. U junu smo izvezli oko 60 miliona KM manje robe nego u istom mjesecu lani, što znači da je za dva mjeseca gubitak oko 130 miliona maraka.

 

Ukupna stopa pada od 1,1 posto ove godine može se zahvaliti činjenici da je izvoz rastao u nekoliko mjeseci, od februara do maja.

 

Inače, bh. Izvoznici suočavaju se s brojnim problemima, kao što je usporavanje rasta ekonomija EU, koje su nam glavni trgovinski partneri, trgovinske barijere na Kosovu, pad vrijedosti turske lire itd.